Rasknjižje, 26.3. – 1.4.2012.

Nedjelja
25.03.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Konfident, Hélene Grémillon (Alfa)
Među pismima s izrazima sućuti koje Camille prima u povodu majčine smrti nalazi se i jedno duže od ostalih. Pošiljatelj je nepoznat, a pisma nastavljaju stizati svakog utorka i pripovijedaju priču koja je započela 1939. godine. Camille ubrzo shvaća da se u tome krije nešto dublje... Na pozadini bombardiranja, zbjegova i okupacije Pariza plete se vrlo složena i nepredvidiva drama nemogućih ljubavi, uništenih sudbina i nepomirljivih težnji.
2. Grimalda, Edi Matić (Naklada Ljevak)
Ivor Matanić, slobodni fotograf i nesvršeni student policijske akademije, i njegova desetak godina starija djevojka Tena Lončar, glasnogovornica jedne velike tvrtke koja nastoji postati pisac, iz imućne zagrebačke obitelji, konačno odlaze na duži zajednički odmor u malo istarsko mjesto Grimaldu. Njihov ugodan boravak ne bude značajno poremećen ni nakon vijesti o nestanku Dijane Kralj, koja je prošli tjedan boravila u istom hotelu. Tena i Ivor u vijesti prepoznaju priliku i temu za Tenin budući roman.
3. U smiraj dana, Michael Cunningham (Alfa)
"Cunningham se prihvatio klasičnog zapleta nepozvanoga i neočekivanoga gosta ili stranca čiji dolazak unosi metež i nemir, pruža trenutke u kojima dolazi do samospoznaje, donosi tragediju, nestajanje postojećeg načina života koji može ali i ne mora voditi u nešto bolje... Cunningham nam daje jednostavan, ali moćan zaplet... čuvajući svoju kreativnu energiju za srce i razum, za obranu i hrabrost. I cijelo to vrijeme ne možete prestati čitati." (Jeanette Winterson, The New York Times)

Poezija:
1. Spirale: pregršt laži/ sukus ironija, Sanja Sagasta (Algoritam)
Nova knjiga pjesama Sanje Sagaste u cijelosti se okreće oko jedne nemoguće želje. Želje za osjećajem i žudnjom koja bi u sebi nosila jednako nemogući naboj i nepostojeću energiju dostatnu za neprestano obnavljanje i samoreprodukciju, kako bi se ono kretanje odnosno strujanje, kad je jednom pokrenuto i inicirano, trajalo, nastavljalo u sebi i iz sebe. Njezine 'lude misli njuše Boga po smeću', i kod toga snažna tjelesnost i neposrednost fizičke senzacije odnosi sretnu, po izričaju nekako ekstatično ravnodušnu prevagu, nad gotovo bilo kakvom mogućnošću dodavanja teološkog predznaka objektu citiranog stiha.

Publicistika:
1. Novi teroristi, Mathieu Guidère (Alfa)
Novi naraštaj terorista djeluje samostalno, neovisno i izvan organiziranih skupina. Radikaliziraju se u osami i svoje napade izvršavaju nadahnuti nekom ideologijom ili terorističkom organizacijom. Kadšto imaju pomoćnike, no uglavnom su oni sami i vođe i izvršitelji, bez podređenih i nadređenih, tako da službe sigurnosti često tek pukom slučajnošću otkriju njihove terorističke namjere. U pravilu jedina je poveznica s terorističkom organizacijom virtualna: zahvaljujući internetu, simpatizeri se posve samostalno radikaliziraju i uče kako načiniti i aktivirati bombe kućne izrade.

Za djecu:
1. Pričice i pjesmice iz daleke Afrike, N. Mihelčić (Izvori)
Petnaestak priča i pjesmica za djecu uzrasta između 5 i 10 godina. Ilustrirane divnim akvarelima Stjepana Lukića, ove tople i poučne basne nagrađivane dječje autorice Nade Mihelčić razveselit će mnoga dječja i roditeljska srca.

Časopisi:
1. Treća br. 2/2011. (Centar za ženske studije)
Ovaj broj časopisa bavi se kulturom otpora kao važnom temom feminističkog promišljanja. Urednica broja je Biljana Kašić. Yvonne Deutsch problematizira kompleksnost izralesko-palestinskih odnosa umijećem mirovnjakinje koja protekla tri desetljeća živi iskustvo slojevitih i dinamičnih odnosa Izraelki i Palestinki, a Staša Zajović, inicijatorica i aktivistkinja Žena u crnom analizira (est)etiku otpora na temelju višegodišnjih aktivnosti ove najpoznatije mirovne organizacije u Srbiji…
2. Treća, br. 1/2011. (Centar za ženske studije)
Broj naziva 'Feminizam poslije utopije' donosi tekstove s izlaganja održanih na istoimenom skupu u povodu 15. godišnjice Centra za ženske studije. U uvodnom tekstu urednica broja Iva Grgić Maroević obrazlaže naslov skupa i broja kao susret s onim 'poslije' što stavlja u pitanje budućnost feminističkih promišljanja, ne ugrožavajući ih, međutim, nipošto u cijelosti…

Ostalo:
1. Ljubavi razlike, Tomislav Bogdan (Disput)
‘O hrvatskome ljubavnom pjesništvu 15. i 16. stoljeća, u terminima 'petrarkizma' ili 'petrarkiranja', u hrvatskoj se književnoj historiografiji razmjerno mnogo pisalo. Međutim, knjiga Tomislava Bogdana taj korpus promatra i analizira na posve nov način. Smatrajući da termin petrarkizam pokriva samo jedan dio ljubavnoga pjesništva navedenih stoljeća i detaljno analizirajući koncepcije ljubavi koje zatječemo u tom korpusu, autor ističe pluralističnost, polidiskurzivnost amorozne lirike hrvatske renesanse.’ (prof. Dunja Fališevac)

Izdvajamo:
1. Kalendar Maja, Zoran Ferić
2. Pet priča i krafne, Zrinka Pavlić
3. Blagovati na tragu klasika, Irena Lukšić
4. Život i sudbina, Vasilij Grossman
5. Beba filozof, Alison Gopnik
6. Tamo gore, iznad, tamo su šine, Aljoša Antunac
7. Zapisi iz pustog jezika, Branko Čegec
8. GrAD, Marijo Glavaš
9. Izlazne rane, Rutu Modan
10. Bajke za bolje sutra, grupa autora

Književna događanja:
Prvi dan radnog tjedna donosi vam promociju romana ‘Pješčani sat’ makedonskog autora Igora Isakovskog. U utorak možete birati između gostovanja Romana Simića Bodrožića u projektu Pisci na mreži i promocije knjige Susan Sontag 'Ponovno rođena' u Booksi. Dan poslije pridružite se velikom finalu Radionice kreativnog pisanja koju u Booksi vodi Zoran Ferić gdje će vam polaznici ovogodišnje radionice čitati svoje priče. U četvrtak je u Booksi na rasporedu predstavljanje ‘Planinarsko pankerskog putopisa’ novinara Mateja Perkova.

Ostale književne događaje potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu