Rasknjižje, 2.1. -8.1.2012.

Nedjelja
01.01.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Aristotelova zlatna sredina, Annabel Lyon (Šareni dućan)
Ova majstorski, inteligentno i pomno ispisana proza vraća nas više od dva tisućljeća u prošlost, osvjetljavajući ondašnje vrijeme, kulturu, ljude i običaje, te rekonstruirajući osobnosti i intimnosti genijalnog filozofa i slavom ovjenčanog ratnika.
2. Male uspomene, José Saramago (V.B.Z.)
Iako se za najranijeg dječaštva s roditeljima preselio u Lisabon, Saramago je ostao neraskidivo vezan za Azinhag, svoje rodno selo. Zbog slabog imovnog stanja budući nobelovac seoskih korijena čak i prekida srednjoškolsko obrazovanje. Prije nego što je stekao književnu slavu u životu se bavio brojnim zanimanjima: bio je bravar, činovnik, crtač, zdravstveni radnik, prevoditelj, urednik i novinar.
3. Kalendar Maja, Zoran Ferić (Profil)
Ovo je roman o ljubavi i njenim demonima, ljubavi koja dolazi u najrazličitijim pojavnim oblicima i intenzitetima. Čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti. To je i roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego mijenja i prošlost. Roman o starosti i slabosti.
4. Douglas Tweed i ostali, Irina Aleksander (Hrvatsko filološko društvo/Disput)
Roman govori o srazu dvaju svjetova, pohlepnog i pokvarenog kapitalizma s jedne strane i romantičnog komunizma s druge. Između tih dviju svjetskih krajnosti vrzmaju se  tipski likovi – kapitalist, špijun, zavodnica, radnički vođa i bezlična masa. Douglas Tweed američki je bogataš kojega čitatelj upoznaje preko memoara tajanstvenog autora koji za svoj pseudonim tobože uzima žensko ime – Irina Kunina.
5. Fališ mi: jesen i ljeto, Mani Gotovac (Profil)
U prvom dijelu autorica govori o bolesti malodobne kćeri Ane, čiji je ishod tragičan. Pratimo bolnu i dramatičnu bitku za život djeteta, rasap obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije. U drugom dijelu autorica govori o svojim kazališnim iskustvima, osobito o teatrima u kojima je bila ravnateljica.
6. Zagrebačke istine, Luka (ur.) Tripković (Jaspra)
Što povezuje kanotijere, pelice, đubote i zagrebački Autobusni kolodvor? I kakve sve to skupa ima veze s Bundekom, cirkusom Vargas i zmijom udav koja je od glave do repa dugačka 15 metara, a od repa do glave 20 metara? Kako to da je John Lee Hooker Zapruđanac i kakve veze imaju jedan neobičan burek, klupica, Karl Marx i Vjekoslav Majer sa svime time?  Što povezuje Cvjetnjak s friškim kruhom, a mlijeko i jogurt sa Zvonimirovom ulicom?

Poezija:
1. Zapisi iz pustog jezika, Branko Čegec (Meandarmedia)
Ova knjiga ima višestruk, poliperspektivan karakter: ona je naličje izgubljene događajnosti, čiji (pjesnički) glas istrajava u kaotičnoj svakodnevici, u razlici, u odustajanju od završene i savršene slike svijeta. Fragmenti, mikroeseji, poezija – zapisi iz pustog jezika – nastaju na tlu demontirane kronologije, nesigurnog pamćenja kao sublimacija onoga što nas okružuje i žestoko se upisuje u naš vidokrug, u naša tijela, u govor.

Publicistika:
1. Beba filozof, Alison Gopnik (Algoritam)
Bebe su, tvrdi autorica svjesnije od odraslih. Dok potonji, naime, često funkcioniraju kao da su na autopilotu, provlačeći se kroz vlastiti užurbani dan i ostavljajući pritom dojam funkcionalnih zombija, bebe, s druge strane, sa svojim savitljivim, kompleksnim umovima i strašću za istraživanjem novog i nepoznatog pristupaju životu poput malenih (svjetskih) putnika.
2. Ponovno rođena – dnevnici i bilješke 1947.-1963., S. Sontag (Domino)
Primarno se oduvijek smatrala romanospisateljicom te je njezino pripovijedanje i pisanje eseja u određenim trenucima nailazilo na veliku pozornost. Takvo poštovanje njenog rada izdiglo ju je do kultnog statusa kako u akademskom tako i u umjetničkom svijetu. Dobivenu pozornost koristila je u svom političkom aktivizmu kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na važne događaje poput vijetnamskog rata i okruženje Sarajeva.

Top liste:

Proza:
1. Ðavli od papira, Zoran Pilić
2. Sanjao sam slonove, Ivica Ðikić
3. Rimovanje života i smrti, Amos Oz
4. Filozof igra nogomet, Davor Žmegač
5. Četvrti čovjek, Marinko Koščec
6. Babettina gozba, Karen Blixen
7. Zaljubljeni Goethe, Martin Walser
8. Uvod u smiješni ples, Robert Perišić
9. Ruke Azazelove, Ivana Šojat-Kuči
10. Plutanja, Tatjana Jambrišak*
(*novi ulaz)

Publicistika:
1. Millenium, Stieg i ja, Eva Gabrielsson
2. Za njima smo išli pevajući, Ivan Čolović
3. Računaj na mene, Jorge Bucay
4. Pažnja! Neprijatelj prisluškuje, Srećko Horvat
5. Opaki zalogaji, Anthony Bourdain
6. Tri šalice čaja, G. Mortenson i D. O. Relin
7. Život, Keith Richards
8. Ženskom stranom hrvatske književnosti, L. Dujić
9. Sedma republika – pop kultura u jugoslavenskom raspadu, Ante Perković
10. Plitko, Nicholas Carr

Poezija:
1. Krijumčari, Aleš Debeljak
2. Kuda sestro, Damir Avdić
3. Četrdeset antiljubavnih i jedna nekorektna, R. Roklicer
4. Konci i konopci, Anđelko Vuletić
5. Savršen metak u stomak, Mehmed Begić
6. Ovu sam stranicu preskočio, Berislav Nikpalj
7. Dixieland, Davorin Žitnik
8. Uglavnom su me voljele starije gospođe, A. Stanković
9. Ovdje. Gdje?, Slavko Jendričko
10. Sami u toj šumi, Drago Glamuzina

Ako bude ikakvih književnih događanaj, pronaći ćete ih u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu