Rasknjižje, 14.-20.2.2011.

Nedjelja
13.02.2011.

Noviteti:

Proza:
1. Kamov se vraća kući, Zoran Krušvar (Mentor)
"Kako Kamov nije bio običan književnik, tako ni roman koji nosi njegovo ime nije mogao biti običan roman. Da bih tu pomalo eksperimentalnu knjigu predstavio publici, bit će mi potrebna sva stručna pomoć koju mogu dobiti. Zato će mi se na predstavljanju pridružiti mlade autorice koje su i same pisale o Kamovu, Tamara Crnko i Antonija Mežnarić, a također i stručnjaci za Kamova Mladen Urem i Milan Zagorac." (Zoran Krušvar)
2. Jednosmjerna ulica, Miroslav Mićanović (Meandarmedia)
"Za pisca takve suptilne energije kojom prati skrivene procese jednostavne svakodnevice, pisanje, unatoč imenu njegova dvoknjižnog projekta, nikad neće biti – jednosmjerna ulica. Uvijek će mu, naime, u susret, iz drugoga smjera, kretati neka srodna duša, neki podjednako senzibilan čitatelj." (Mirjana Jurišić)
3. Amateri, Borivoj Radaković (V.B.Z.)
Grga (blagajnik u veletrgovini) i Krap (školovani vodoinstalater) u stanu tete koja je u Kanadi smišljaju 'originalnu priču' o provalniku i domaćici koja bi trebala uroditi filmom o tradicionalnom hrvatskom seksu kakav je nekad bio. Kao glumce unajmljuju profesionalnu prostitutku (Stelu) i kvartovskog redikula (Kuku)...
4. Bomboni od meda, Milana Vlaović (Naklada Ljevak)
Ova priča protječe kao da joj je moto stih Elvisa J. Kurtovicha: "nosila je ljepotu k'o prokletstvo". Marta je rođena da bude obična otočka žena, koja će svoj vijek proživjeti uredno - stasati, udati se, raditi u polju, ići u crkvu, nositi udovičku crninu – onako kako su to činile tolike druge, prije i poslije nje. Ali u njoj je bilo nečega što joj nije dalo… 

Poezija:
1. Igor Mandić na mjesecu, Aleksandar Stanković (V.B.Z.)
Kratke priče i pjesme koje čine ovu zbirku neobičnog naziva predstavljaju krajnje logičan nastavak Stankovićevog profesionalnog interesa: sjajnu kombinaciju politike, poezije i čistog trača, ali u svemu tome postoji i čitav korpus intimistički ispisanih stihova koji govore o onom dijelu Stankovićevog života koji nije vidljiv pred kamerama.

Publicistika:
1. Ubojstva kraljeva, Dulcie M. Ashdown  (Naklada Ljevak)
Knjiga Ubojstva kraljeva obuhvaća više od tisuću godina povijesti i istražuje motive, sredstva i posljedice ubojstava kraljeva – ubojstava pripadnika europskih vladarskih obitelji, ali i ubojstava koja su počinili. Pojedine priče mogu se mjeriti s najboljom fikcijom: nasilna smrt usred kraljevske raskoši, ubojstva kojima se s prijestolja svrgavaju tirani, okončavaju dinastije i započinju ratovi.
2. Projekt Guevara, Gerd Koenen (Durieux)
Ova je knjiga životopis povijesne ličnosti i sjajne ikone dvadesetog stoljeća Ernesta Chea Guevare — u svjetlu njegova projekta jedne svjetske revolucije, koji će Koenen, po Bruceu Chatwinu, nazvati snovitim stazama. Bio je to idealistički i apokaliptični naum uperen ponajprije protiv Sjedinjenih Američkih Država, oličenja kapitalizma i svjetske atomske sile.
3. Templari, Barbara Frale (Profil international)
Templare su pratili mitovi i legende, kao što su priče o Svetom gralu, Zavjetnoj škrinji, a često su povezivani i s okultnim društvima. Dobivši od Vatikana dozvolu za proučavanje srednjovjekovnih dokumenata u Tajnom vatikanskom arhivu, talijanska povjesničarka i stručnjakinja za srednjovjekovnu povijest, Barbara Frale, otkrila je 2001. godine Pergament iz Chinona, zapisnik saslušanja velikog meštra Jacquesa de Molaya i drugih visokih vitezova templarskog reda. Dokument je bacio potpuno novo svjetlo na povijest templara, kao i ulogu Crkve u ukidanju tog reda.
4. Carstvo opsjena: kraj pismenosti i trijumf spektakla, Chris Hedges (Algoritam)
Muče li i vas pitanja kako smo uspjeli postati društvo u kojem je vijest dana skandal kakve lažne zvjezdice, koje svoje međusobne razgovore i rasprave svodi na tračeve, bez želje za suvišnim obrazovanjem ili dubljim promišljanjem, a vrhunac mu zabave predstavlja nova sezona reality-showa, ovo je knjiga koju ne smijete propustiti!

Top liste:

Proza:
1. Misija London, Alek Popov
2. Luka i Vatra života, Salman Rushdie
3. Izgubljeni raj, Cees Nooteboom
4. Gradske priče, grupa autora
5. Pietà, Darko Desnica
6. Čudo ruže, J. Genet
7. Kod Yvesa, Ivica Prtenjača
8. Totalna rasprodaja, Mira Furlan
9. Suverena čitateljica, Alan Bennett
10. Jednosmjerna ulica, Miroslav Mićanović*
(*novi ulaz)

Publicistika:
1. Feral Tribune 1993-2008, digitalno izdanje
2. Jezik i nacionalizam, Snježana Kordić
3. Ðavao od XII. Do XX. stoljeća, Robert Muchembled
4. Rječnik tijela, Andrea Zlatar
5. U Europi, Geert Mak
6. Kako govoriti o knjigama koje nismo pročitali, Pierre Bayard
7. Profanacije, Giorgio Agamben
8. Što vidi pas, Malcolm Gladwell
9. Projekt Guevara, Gerd Koenen*
10. Čitanje grada, Krešimir Nemec
(*novi ulaz)

Poezija:
1. Vertigo, Branko Maleš
2. Zamoliću te da se iseliš, Raša Kominac Radoslav
3. Bez detalja, molim, Robert Roklicer
4. Južne životinje, Irena Matijašević
5. Pucketanja, Branislav Oblučar
6. Pleši, Modesty, pleši, Darija Žilić
7. Savršen metak u stomak, Mehmed Begić
8. Ovo nije bubanj, Dijana Stilinović
9. Igor Mandić na mjesecu, Aleksandar Stanković*
10. 1001 noć - Ljubavna i erotska lirika, Esad (ur.) Duraković
(*novi ulaz)

Književna događanja:

U ponedeljak 14.2.2011. s početkom od 21:00 u klubu Quasimodo Aleksandra Kardum priča tri svoja romana: Ono što sam prešutjela, Spavaš li? i Pratim te. 16.2. od 19 sati Kino Grič rezerviran je za fenomen zvan Adrian Mole: o novom romanu Sue Townsend Adrian Mole i nemoćne godine govorit će Rujana Jeger, Alemka Lisinski i Zlatko Crnković.

Trostruka poetska poslastica očekuje vas u Booksi 18.2. u 19:00. Gostuju Mehmed Begić (Savršen metak u stomak) i Marko Tomaš (Zbogom, fašisti), a predstavit će se i novi broj Kolapsa.

Sve ostale najave koje pristignu pronaći ćete u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu