Rasknjižje, 14. – 20.5.2012.

Nedjelja
13.05.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Tri života, Joao Tordo (Naklada Ljevak)
Tko je António Millhouse Pascal? Kakve tajne obavijaju život vremešnog gospodina koji se sakrio od svijeta u svoju vilu na jugu Portugala s troje dokone unučadi, jednim vječno  mrzovoljnim vrtlarom i mnoštvom neobičnih klijenata? Ta i još mnoga druga pitanja muče pripovjedača, mladića iz skromne obitelji.
2. Moj život kao lažnjak, Peter Carey (Naklada Ljevak)
U Kuala Lumpuru iz 1972., prepunom smrada i pare, Sarah Wode-Douglass, urednica londonskog časopisa poezije, susreće misterioznog Australca, Christophera Chubba. Chubb je prezreni književni varalica koji znatiželjnicima nudi vjerojatno prevarantski rukopis. No Sarah u tom sumnjivom rukopisu prepoznaje djelo istinskoga genija. Ali, tko je genij? Dok Sarah pokušava osigurati prava na rukopis, Chubb je uvlači u fantastičnu priču o prijevari, ubojstvu, otmici i izgonu.
3. Oblik vode, Andrea Camilleri (Profil)
Ono što se čini bitno jest Montalbanova neovisnost, njegov subjektivni naboj koji možemo nazvati latinskim ili mediteranskim... On često instinktivno i spremno reagira uplićući se u slučajeve visoke emotivne uznemirenosti. Društvena osuda implicitna je u Camilleriju. On svojeg policajca čini pravednim čovjekom, toliko, dakako, koliko mu to zakon dopušta.
4. Modro odijelo svemira, Vjačeslav Kuprijanov (Zagrebačka naklada)
NLO iznad Moskve životinje iz zoološkog vrta pretvara u bića koja govore i koja su, nakon toga, spremna preuzeti vlast nad cijelim svijetom. U isto vrijeme, izvanzemaljac kojega zovu Odijelo, poslan da disciplinira Zemljane (osobito Ruse), uvučen je u postperestrojku i postljudski život. Životinje pokušavaju postati ljudi, a ljudi sve više postaju životinje. U Moskvi, koja je postala kolijevka životinjske evolucije, proglašeno je izvanredno stanje.

Poezija:
1. Pun mjesec u Istanbulu, Branko Čegec (Meandarmedia)
"Susret s drugim, naš putujući rasuti teret, odricanje i pristajanje, neuhvatljiva magma grada (ljudskih lica, u prvom redu) dotiče se, ili je u središtu ove knjige. Uznemirujući okoliš, prisutnost drukčijeg svijeta, istodobnost različitog, spušta se u hiroviti prostor pjesme s jednakom i neizvjesnošću i strašću. Poezija u svojoj procesualnosti i krhkosti, golosti i ranjivosti, paradoksalno, jedini je pouzdan znak…" (M. Mićanović)

Publicistika:
1. Živjeti na kraju vremena, Slavoj Žižek (Fraktura)
Svakoga dana sve je jasnije i vidljivije da se globalni kapitalistički sustav približava apokaliptičnoj nultoj točki. Njegova su četiri jahača Apokalipse ekološka kriza, neravnoteža u ekonomskom sustavu, posljedice biogenetičke revolucije te eksplozivni rast društvenih podjela. No je li to kraj svijeta, ili samo kraj svijeta kakav poznajemo? Slavoj Žižek briljantno analizira sadašnju krizu te pogađa srž problema.
2. Na putu do zdrave dugovječnosti, M. Radman i D. Carton (Profil)
Ova knjiga je fascinantna priča o genezi ideja, znanstvenim eksperimentima i projektima, od pokušaja križanja dviju različitih vrsta bakterija do potrage za 'eliksirom mladosti'. No u njoj se jedan od vodećih svjetskih genetičara bavi i filozofskim, društvenim i duhovnim pitanjima koja bi takav biološki napredak mogao nametnuti, a medu njima je i temeljno pitanje: kakav će biti naš svijet, nadvladamo li svoju besmrtnost?
3. Svijet iz pseće perspektive, Alexandra Horowitz (Naklada Ljevak)
Na izvanredno jasan i uvjerljiv način Alexandra Horowitz nas uvodi u temu psećih perceptivnih i kognitivnih sposobnosti, a potom plastično ocrtava kako je to biti pas. Kako je to moći nanjušiti ne samo hranu u kući nego i osjećaj tuge u ljudima, ili čak prolaženje vremena. Kako je moguće da se sićušni pas uspijeva lijepo igrati s golemom dogom. Kako je to slušati tjelesne vibracije insekata ili zujanje fluorescentne svjetiljke.
4. Posljednja volja Vesne Parun, Denis Derk (V.B.Z.)
Za ovu knjigu autor kaže da je nastala 'iz dva rukavca'. Prvi je proizašao iz želje velike pjesnikinje da s njim kao urednikom objavi antologiju nesretnih hrvatskih književnih sudbina (nakanu je onemogućila njezina smrt); drugi je potaknut njegovom potrebom da 'skicira' posljednjih dvadesetak godina života i umjetničkog djelovanja Vesne Parun.

Teen:
1. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu djecu, Ransom Riggs (Školska knjiga)
Na početku priče strašna obiteljska tragedija šesnaestogodišnjeg Jacoba odvede na daleki otok u blizini Walesa, gdje otkrije ruševne ostatke doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu. Dok istražuje napuštene sobe i hodnike u razrušenoj kući, postaje mu jasno da djeca nisu bila samo čudnovata: možda su bila i opasna. Koliko se god to činilo nemogućim, možda su nekako još uvijek živa.

Ostalo:
1. Nevidljivi svijet Harryja Oldfielda, Grant i Jane Solomon (AGM)
Kako nevidljivo pretvoriti u vidljivo? Opsesija je to mnogih umova. Mnogi su i uspjeli, poglavito kad je riječ o malim ili postojećim, ali oku nevidljivim stvarima. Međutim, što je s onim pojavama koje pripadaju prostoru energije ili misli? Može li se njih vidjeti i s njima korespondirati? Harrry Oldfield, britanski biolog, znanstvenik i iscjelitelj, pokrenuo je svojevrsnu revoluciju izumom PIP-kamere kojom već četvrt stoljeća snima ljudsku auru i energetska polja kako bi dokazao da su itekako znanstveno utemeljena.
2. Svjetlost ne stvara sjenu, Armin Risi (Denis Kotlar, vl. naklada)
Svjetonazori, filozofije i sustavi vjerovanja posvuda su zastupljeni: od znanstvenika, političara i financijskih magnata, do tajnih loža, religija i ezoterika. Jesu li jedni više u pravu od drugih? Može li se, i smije li, praviti razlika? Ili je sve relativno? Postoji li uopće nešto kao 'istina'? Armin Risi  predstavlja jednu cjelovitu sistematiku koja omogućuje različite, često proturječne svjetonazore postaviti u jedan viši kontekst u kojem se suprotnosti dokidaju.

Izdvajamo:

1. Rajske ptice, Neven Ušumović
2. Kalendar Maja, Zoran Ferić
3. Izgubiti se, Kathrin Passig i Aleks Scholz
4. Do posljednjeg sloja – u bespuću Himalaje, Kalman Žiha
5. Hladnije od pakla, Charles Stross
6. Tiket za revoluciju, Damir Avdić
7. Prijelaz za divlje životinje, Ivana Simić Bodrožić
8. Lajka, Nick Abadzis
9. Oklopni bataljon, Josef Škvorecký 
10. U što vjerujem?, Lav Nikolajevič Tolstoj

Književna događanja:

Tjedan počinje sa Slavojem Žižekom na tribini Razotkrivanje u kinu Europa i tribinom Latinoamerički politički grafiti u HDP-u. U utorak u Booksi u književnom programu Od korica do korica gostuje Ankica Tomić s kojom će razgovarati Miljenka Buljević. Dan poslije na još jednoj tribini Razotkrivanje poslušajte Renatu Salecl ili se zaputite do Hrvatskog državnog arhiva na Bavarsko-hrvatske književne dijaloge. Po sistemu treća sreća, u subotu imate priliku doživjeti treće Razotkrivanje s Jorgeom Bucayem u kazalištu Kerempuh.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu