Rasknjižje 13.6. - 19.6. 2016.

Nedjelja
12.06.2016.

Noviteti:

Proza:

1. Peti brod, Minika Kompaníkova (V.B.Z.)
Roman Peti brod (Piata loď, 2010.) hvaljeni je prvijenac jedne od najvažnijih suvremenih slovačkih književnica Monike Kompaníkove (1979.), za koji je 2011. dobila najprestižnije slovačko književno priznanje, nagradu Anasoft litera.

2. Istina, Riikke Pulkkinen (V.B.Z)
Roman Istina (Totta, 2010.) mlade finske književnice Riikke Pulkkinen (1980.), osim u Finskoj, gdje je ušao u finale najprestižnije finske književne nagrade (Finlandia), postigao je i velik međunarodni uspjeh (preveden je na 17 jezika). Kritičari diljem svijeta osobito su pohvalili njezin psihološki precizan i poetičan stil, duboku karakterizaciju likova te odmak od melodramatičnosti.

3. Tumačenje snova, Ivana Rogar (Durieux)
Nakon prve vrlo hvaljene zbirke priča Tamno ogledalo književnica Ivana Rogar objavila je novu knjigu. U prvoj knjizi upoznali smo vrhunsku stilisticu koja portretira osebujne gradske likove u kritičnim životnim trenucima.

Publicistika:

1. Heretkinja, Ayaan Hirsi Ali (Naklada Ljevak)
Prešavši put od duboko religioznog odgoja u islamskoj vjeri do ateistice i aktivističke feministice, sveučilišne profesorice na Harvardu, briljantna, karizmatična i kontroverzna autorica autobiografske proze Nevjernica i Nomatkinja u ovoj se knjizi snažno i uvjerljivo zalaže za reformaciju islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama i manjinama. 

2. Džepni Mindfulness, Paidrag O'Morain (Profil kniga. d.o.o.)
Za sve one koji smatraju da nemaju vremena za vježbanje mindfulnessa, iskusni irski trener Paidrag O'Morain pripremio je priručnik koji omogućuje da se mindfulness primjenjuje u kratkim odsječcima slobodnog vremena, u hodu. Dok čekate u redu, vozite se na posao, pješačite ili pripremate ručak, iskoristite priliku za vježbanje mindfulnessa i usmjeravanje pažnje na dah.

Događanja:

Iako je već sredina lipnja i ljeto je tu, Booksa vam i dalje nudi sadržajan program. U srijedu 15. lipnja u 18 sati pripremili smo vam posebno izdanje putopisa na kojem će vam o Somaliji pričati izbjeglice iz te zemlje. Od 16. do 19. lipnja Booksa je se uključila u festival Design District Zagreb, prilikom čega smo pripremili raznovrstan program. U četvrtak 16. lipnja Škrabicu i predstavljanje knjige Andrije Škare. U petak 17. lipnja u parkiću ispred Bookse održat će se razgovor o promociji hrvatske književnosti u inozemstvu

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu