Rasknjižje, 12.-18.4.2010.

Nedjelja
11.04.2010.

Noviteti:

Proza:

1. Povratak sudbini, Zvonimir Majdak (Alfa)
Posve novi Majdak - autor koji više nije toliko zaokupljen čvrstom fabulom, koji ne stvara osobite napetosti među svojim likovima, koji svoj roman gradi više kao poetsku priču umorna čovjeka, čovjeka koji je doživio sve što se u jednoj vrsnoj karijeri stomatološkoga kirurga može dogoditi.
2. Split, Slavoljub Stanković (Algoritam)
Beogradski klinac Miša u svojoj je desetoj godini doznao da ima tri dana starijeg brata, zapravo polubrata, u Splitu. Ovo je roman o razdvojenosti, praštanju i prihvaćanju, o bratu, o ocu i taocu obitelji, u krajnjoj liniji, o Ocu.
3. Pilatova žena, Antoinette May (Naklada Ljevak)
Priča o jednoj privilegiranoj ženi, Isusovoj suvremenici, o njezinoj duhovnosti, seksu i braku. Prvo je stoljeće bilo puno zaoštrenih političkih intriga, strastvenih rivalstava između obitelji, međusobnih potpora i udruživanja, mnogih ubojstava i složenih društvenih odnosa. U tom miljeu, Klaudija je primjer hrabre i odvažne žene-borca.
4. Dobra indijska žena, Anne Cherian (Škorpion)
Neel Sarath, indijsko-američki anesteziolog u San Franciscu, vjeruje da se, uz pomoć svojih plavokosih američkih prijateljica, svog Porschea i svog stana koji miriše po borovini i suncu, distancirao od tradicionalnog indijskog načina života. No, nakon što ga obitelj na prijevaru navede da dođe kući zbog ugovorenog braka, mladenci iznenade jedno drugo.
5. Rajska vatra, Brenda Joyce (Mozaik knjiga)
Ljubić za čiste romantičarke - bilo je to prvi put da je Lucy Bragg iskusila opasnost. Život nasljednice veličanstvenog carstva i ljupke, ispunjen je obiljem i privilegijama, sve dok je jednog dana ne otme mračan i priprost odmetnik radi otkupnine.

Publicistika:

1. Koliko istine čovjek treba, Rudiger Safranski (Naklada Ljevak)
Ovo je velika knjiga o moći slika koje smo sami stvorili i u kojima su mislioci izgubili svoju slobodu ili se u njima pred slobodom sakrili. Riječ je o putešestviju u carstvu misli, a sve počinje privlačno poput bajke.
2. Freddie Mercury - Život ispričan vlastitim riječima, Greg Brooks, Simon Lupton (Naklada Ljevak)
Ova knjiga najbliži je nadomjestak za autobiografiju ekstravagantnoga i omiljenoga pjevača grupe Queen. lako je više od 20 godina bio u središtu zanimanja javnosti i prodao gotovo 200 milijuna nosača zvuka, Freddie Mercury bio je vrlo povučena osoba - izbjegavao je intervjue, budući da je bio iznimno stidljiv te se osjećao vrlo nelagodno u društvu nepoznatih osoba.
3. Nova klasa - Kritika savremenog komunizma, Milovan Ðilaš (Feniks knjiga)
Ova je knjiga jedan od najvećih političkih dokumenata svih vremena. Po anketi Literary Supplementa londonskog Timesa, spada u jednu od 100 najutjecajnijih knjiga 20. stoljeća, a predstavlja razornu analizu komunizma, koju je načinio jedan od njegovih heroja i najutjecajnijih eksponenata.

Za djecu:

1. Lagane laži, Ivana Francišković (Naklada Nika)
Mali roman za djecu, prvi je u nizu priča o Smotancima. Oni žive u Vrlingradu, a to je tu negdje.Lagane laži Vrlo su nalik nama, jedino što možda malo brže od nas uče na svojim greškama. Kako im to uspijeva, provjerite u ovoj simpatičnoj priči o lanjskoj jeseni.

Ostalo:

1. Najbolja knjiga na svijetu, Jan Payne (Mozaik knjiga)
Svrha ove knjige je zainteresirati, zabaviti i zadiviti vas najizvrsnijim i najizvanrednijim stvarima na našem planetu i izvan njega. Neke od njih su činjenice i neće se promijeniti, poput najduljega planinskog lanca ili prvog čovjeka u svemiru. Druge 'najbolje' su možda poboljšane do vremena kada čitate ovu knjigu.
2. Bajke i priče za laku noć: terapeutske priče za djecu, Susan Perrow (Ostvarenje)
Susan Perrow je doktorica koja liječi pričama. Piše, sakuplja i dokumentira priče koje pripovjedača i slušatelja vode kroz terapeutsko putovanje - njezine priče liječe teške situacije na pozitivan i maštovit način. Terapeutske priče za djecu s poremećajima u ponašanju su zbirka svih plodova njenog rada.


Top liste:

Proza:

1. Ljudožder vegetarijanac, Alen Bović
2. Hotel Zagorje, Ivana Simić Bodrožić
3. Kriza: Hrvatski horor, Marko Mihalinec, Velimir Grgić
4. Picukare, Ðuro Vilović*
5. Uljez u kući književnosti, Tihomir Mraović
6. Pričine i drugi umišljaji, Zoran Tomić
7. Netopir i Črni ljudi, Denis Peričić
8. Sartreov sudoper, Mark Crick
9. Još uvijek lijepe, Julijana Matanović*
10. Na putu za Babadag, Andrzej Stasiuk
(*novi ulaz)

Publicistika:

1. Kultura u izlogu, Daniela Angelina Jelinčić
2. Zabranjena literatura: Izbor ukinutih kolumni, Tihomir Dujmović*
3. Biciklistički dnevnik, David Byrne
4. Mala revolucionarka - Zagorka, feminizam i popularna kultura, Maša Grdešić
5. Dnevnik s Heathrowa, Alain de Botton
6. Plemena, Seth Godin
7. Požuda, Simon Blackburn
8. Otporna na Hollywood: Ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova, Mima Simić
9. Moderne fobije: Litanija suvremenih strahova, Tim Lihoreau
10. Razum, vjera i revolucija - Refleksije o raspravi oko Boga, Terry Eagleton
(*novi ulaz)

Poezija:

1. Pacifička kiša nad Kupom, Slavko Jendričko
2. Profesija: Passenger, Nela Milijić
3. Može i kaktus, samo neka bode, Asja Bakić
4. Tamo gdje si ti, nema paukova, Robert Roklicer*
5. Suhozid, Lidija Dujić
6. Duša tilu, Petar Gudelj
7. Urezi: Izbor iz svjetske poezije o ratu, represiji, ropstvu..., Tomica Bajsić
8. Vlaška 99, Tahir Mujčić
9. Okrutnost, Ivica Prtenjača
10. Kako se kuha govedina, Maro Pitarević
(*novi ulaz)


Književna događanja:

U utorak, 13. travnja u 21 sat, u klubu Gjuro II počinje 5. međunarodni festival suvremene poezije. Ove godine Festival predstavlja ukupno 6 mladih i priznatih autora, od njih petero iz inozemstva, i to iz Turske (Efe Duyan), Njemačke (Daniel Falb), Italije (Massimo Gezzi), Makedonije (Nikola Madžirov) i Portugala (Ana Salomé) te jedna autorica iz Hrvatske (Ana Brnardić).

U srijedu i četvrtak, s početkom u 19 sati, autori će nastupati u klubu Booksa. U srijedu čitaju Ana Brnardić, Efe Duyan, Daniel Falb, Massimo Gezzi i Ana Salomé, a u četvrtak u četvrtak će se održati promocija knjige makedonskog pjesnika Nikole Madžirova Premješten kamen u izdanju nakladničke kuće Fraktura.

U sklopu glazbenom programa Škrabica ovaj petak u Booksi nastupa skupina mladih beogradskih pjesnika i pjesnikinja. Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima Beograda, nastao je s ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovirajući novu formu predstavljanja i razmjene stvaralaštva, i potičući neafirmirane umjetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo. Na poziv Književnog salona Studentskog centra, Pesničenje gostuje u Zagrebu 17.4. s namjerom da i ovdje potakne neafirmirane umjetnike, a kao uvertira zagrebačkom Pesničenju, gosti iz Beograda će večer prije, u petak 16.4, nastupiti u Booksi.

Od sad već standardnih adresa u vašem književnom imeniku, ovaj tjedan u Društvu hrvatskih književnika, 15. travnja u 12 sati, održat će se tematska Tribina: Profesionalci i amateri u istom košu ? (ili: zašto se u medijima poistovjećuju knjiga i književnost?) Ukratko, o tome što uvjetuje da se neka knjiga počne 'vrtjeti' po medijima govorit će Stjepan Čuić, Ludwig Bauer, Nenad Rizvanović, Marina Šur Puhlovski, Ana Žube, Ranka Javor.

Knjižnica Marije Jurić Zagorke i izdavačka kuća Disput pozivaju vas na predstavljanje biblioteke Na tragu klasika i izložbu fotografija Stanka Abadžića koje su autorov odabir naslovnica iz spomenute biblioteke, i to u utorak u 18 sati.

Sve ostale zanimljivosti provjerite u našim Servisnim informacijama!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu