Page arrow

Proglašeni pobjednici i pobjednice Natječaja 'Sve je lako kad si mlad?'

Large sve je lako dobitnici 1080x1080 cura
Utorak
22.02.2022.

Dodijeljene su nagrade Natječaja za kratku priču za mlade Sve je lako kad si mlad? koji je raspisao V.B.Z.! Na natječaj, koji je pokrent u prosincu 2021. godine u sklopu projekta „Na margini“, a koji je inspiriran knjigom Mladima norveške autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato, pristigle su čak 83 sjajne priče mladih do 18 godina, javljaju organizatori.

Žiri, urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija), u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja te na svečanoj dodjeli tri najbolje priče mladih do 14 godina i tri priče mladih od 15 do 18 godina. Pobjedničke priče dostupne su na mrežnoj stranici V.B.Z.-a i ovdje na portalu Booksa.hr (detalji u nastavku!).

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje, a želja je, tvrde organizatori, da se natječaj nastavi i u narednim godinama. U obrazloženju stoji i kako: "Najmlađi sudionici natječaja imaju deset godina, a najstariji osamnaest; rukopisi su pristigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH. Za velik odaziv umnogome su zaslužni iznimno angažirani profesori hrvatskog jezika u pojedinim školama, koji su učenike motivirali i ohrabrili ih da nam pošalju svoje priče.

Pokazalo se da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti i da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali. Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih; školom; odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima; pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama…"

U kategoriji do 14 godina tri najbolje priče po mišljenju žirija su:

1. Roko Juretić, Šoping groznica
2. Marina Gvozdenović, Zelena vrata 
3. Tara Pia Zekić, Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.

U kategoriji od 15 do 18 godina dobitnice i dobitnik su:

1. Anđela Zrnić, Sve je lako kad si mlad
2. Lara Vidušek, Krila
3. Fabijan Vođinac, Nježno klupko jednog djetinjstva...

Obrazloženja žirija u nastavku donosimo u cijelosti.

Obrazloženje za kategoriju do 14 godina

S obzirom na to da naslov u okviru šire teme natječaja Sve je lako kad si mlad? nije bio definiran, priča Šoping groznica Roka Juretića, učenika 8. razreda iz Rijeke, odmah se istaknula originalnim izborom teme. Također, i Rokov pristup temi originalan je. Njegova priča kratka je crtica iz svakodnevnog života i bavi se tipičnim ovdašnjim obiteljskim odlaskom u trgovački centar. Takvi odlasci, kao što svi dobro znamo, znaju potrajati i cijeli dan te se pretvoriti u pravi izlet. Priča je sažeta, s dobro razrađenim uvodom, središnjim dijelom i duhovitim zaključkom, bez nepotrebnih epiteta i opisa. Mladi pripovjedač žiri je osvojio jednostavnim pripovijedanjem punim humorističnih elemenata. Ova priča nasmijat će mlade i starije te donijeti dašak humora u našu svakodnevicu.

Drugo mjesto u kategoriji mlađih učenika pripalo je toploj, ljudskoj priči Zelena vrata Marine Gvozdenović, učenice 8. razreda iz Mostara. Tema ove priče preopterećenost je učenika različitim školskim i izvanškolskim aktivnostima, što Marina već u uvodu opisuje izvrsnim prikazom jutarnjeg buđenja onih dana kada bismo najradije ostali u krevetu. Osim dobrog pripovijedanja koje lako teče, u priču su izvrsno uklopljeni dijalozi koji joj daju dinamiku. Vrhunac priče motiv je međugeneracijske solidarnosti kada učenica prije sata klavira u školi naiđe na grupu siromašnih starijih ljudi koji tamo dolaze po hranu. Taj susret dovodi je do važnog zaključka i svojevrsnog otkrivenja… Doista, baš poput junakinje ove priče, svi bismo se katkad u svojim životima trebali sjetiti da „pogrešno odsvirana nenaglašena nota“ ipak nije najveći problem na svijetu.

Priča Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022. Tare Pije Zekić, učenice 8. razreda iz Rijeke, također govori o preopterećenosti učenika ispitima i raznim izvanškolskim aktivnostima te velikom pritisku zbog ocjena prije upisa u srednju školu. Iako se bavi ozbiljnim temama, ova jezgrovita priča progovara o problemima mladih tinejdžera na zaista duhovit i originalan način. Nakon što je pročitamo, postaje nam jasnije koliko je „težak taj tinejdžerski život“, ali i koliko su dragi, uporni i duhoviti naši mladi te kako nam samo mogu izmamiti osmijeh na lice.

Obrazloženje za kategoriju od 15 do 18 godina

U kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina prvo mjesto osvojila je priča Sve je lako kad si mlad Anđele Zrnić, petnaestogodišnje učenice iz Banja Luke. Anđela je u ovoj priči pokazala izuzetnu pripovjedačku zrelosti i napisala pravu kratku umjetničku priču. Glavne su teme ove priče svakodnevna užurbanost i trka s vremenom („A vrijeme je tako klizavo, izmili ti iz dosega gotovo neprimjetno. Kao da hvataš pero – uvijek ga vidiš, ali ti je vječno van domašaja. Mit Tantala, igra vremena...”) te samoća i usamljenost kao suprotnost toj našoj vječnoj strci u kojoj nas rijetki istinski doživljavaju. Nije li lakše prepustiti se vrtlogu života i raznih obaveza, da te nose, nego zaglaviti u svojom mislima i propitivanjima, pita se protagonistica priče. Osim prikazane zrelosti u promišljanjima o životu i pristupu temi, ova priča odlikuje se originalnim pripovjednim postupcima: pripovijedanje ne slijedi fabularnu liniju, već tijek misli protagonistice. Određeni motivi i asocijacije vraćaju je u mislima na već prije doživljene trenutke, kao šalica čaja koju pije s obitelji u automobilu i na kojoj grije ruke. Jezični izraz u ovoj priči nije opterećen pretjeranim epitetima, metaforama i velikim mislima, već je korišten zrelo, promišljeno i s mjerom. Sigurni smo da pred našom pobjednicom stoji spisateljska budućnost – samo ako se za nju odluči.

Drugo mjesto u kategoriji od 15 do 18 godina osvojila je priča Krila Lare Vidušek, učenice 4. razreda gimnazije iz Zagreba. U središtu priče tinejdžer je koji se osjeća drugačijim od drugih ili, riječima autorice, kao „netko neprirodan, kao anomalija“ – a taj je osjećaj izazvan moralnom prodikom profesora, na satu, o tome kako se različito uvijek privlači te su jedino takvi odnosi normalni. Autorica izvrsno dočarava emocionalnu krizu i paniku koju u tom trenutku doživljava protagonist priče. Iako kratka, u ovoj priči rečeno je baš onoliko koliko se treba reći. Sjajno, a opet suptilno, prikazan je razlog duboka osjećaja nepripadanja i različitosti glavnog lika. Vrhunac priče njezin je završetak, upečatljiva metafora koja je u sebi skupila svu bol lika. Jedna od priča koje ti se usijeku u pamćenje i ne možeš ih zaboraviti.

Treće mjesto u kategoriji starijih učenika osvojila je priča Nježno klupko djetinjstva Fabijana Vođinca, učenika 1. razreda gimnazije iz Slavonskog Šamca. Riječ je o toploj priči u kojoj mladi autor izvrsno isprepliće misli o životu punom obaveza jednoga gimnazijalca koji poput svih tinejdžera uvelike živi u virtualnom svijetu te njegove nostalgije za bezbrižnim danima djetinjstva ispunjenim radošću i nestašlucima. Njegova vjerna prijateljica sada, a i tada, ostala je mačka koju mu je darovala njegova voljena pokojna baka. Ova emocionalna priča, lijepo i zrelo napisana, divna je posveta pripovjedačevoj baki. To je priča koja će nas sve podsjetiti na važnu ulogu baka i djedova u našim životima te nas zaista dirnuti.

Čestitamo svima nagrađenima i veselimo se njihovim budućim književnim radovima!

Možda će vas zanimati
Na blic
Homepage thumbnail slike 689 01.03.2022.

Blic pitanja: Anđela Zrnić

Anđeli Zrnić, pobjednici V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?', postavili smo nekoliko blic pitanja!

Piše: Ivana Dražić

Na blic
Homepage thumbnail image0 25.02.2022.

Blic pitanja: Roko Juretić

Roku Juretiću, pobjedniku V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?' postavili smo nekoliko blic pitanja.

Piše: Ivana Dražić

Proza
Homepage photo 1495968283540 e1df41995ba6 22.02.2022.

Sve je lako kad si mlad

Donosimo priču Anđele Zrnić, koja je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojila prvo mjesto u kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina.

Proza
Homepage photo 1604118469935 7a9ff84bef1b 22.02.2022.

Šoping groznica

Priča Roka Juretića, koji je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojio prvo mjesto u kategoriji priča mladih do 14 godina.

Kritike
Homepage coelho 26.03.2017.

Dosada književne korektnosti

Recentni pobjednički romani nagrade VBZ / Tisak Media nisu potpuno loši, ali se zadržavaju na razini odmjerenog i nazovi-duhovitog.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage susjed 18.12.2015.

Fatalna igra na sigurno

VBZ je nagradio roman 'Susjed' Marine Vujčić koji je problematičan zbog klišejiziranog i stereotipnog prikaza žene kao usidjelice.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu