Poznati citati o Joyceu

Nedjelja
17.06.2012.

Dana 16. lipnja svake godine slavi se Bloomsday, datum u koji je smještena cjelokupna radnja Joyceovog romana Uliks. Brojni portali i mediji na različite načine obilježavaju Bloomsday, a Flavorwire je skupio 25 citata slavnih ličnosti o osobi Jamesa Joycea.

Joyce je izazivao najrazličitije reakcije kod ljudi. Sylvia Beach hvali Joycea jer se prema svim ljudima postavlja jednako, s pažnjom i zanimanjem. Hunter S. Thompson, pak, naziva slavnog pisca 'jadnom, bolesnom pizdom'. Salman Rushdie o svom uzoru kaže da mu je uvijek na umu. Isto vjerojatno misli i Flann O`Brien kad kaže da će mu 'ako još jednom čuje Joyceovo ime, pjena početi izlaziti na gubicu'.

Iznimno zanimljive zaključke donio je piščev poznanik i kolega Samuel Beckett. Usporedivši sebe sa Joyceom, rekao je kako "Joyce pokušava unijeti što više detalja u svoj tekst dok ja pokušavam izostaviti što više iz svog teksta". Također, rekao je kako Joyceova djela ne treba čitati, nego gledati i slušati: "To nije pisanje o nečemu. To je ono nešto samo po sebi."

Dok su mnogi smatrali Jamesa Joycea genijalnim, D. H. Lawrence i Gertrude Stein smatrali su Joycea promašenim autorom. Lawrence je njegovo djelo opisao kao 'batrljke citata iz Biblije namjerno pomiješane u ćušpajz žurnalističkog izopačenog uma'. Stein je rekla kako je njen 'veliki roman' Tri života prethodio Joyceovim djelima, da je Joyceov utjecaj 'lokalan' i da je 'imao svoj dan'. (Joyceov odgovor Stein bio je kratak: "Mrzim intelektualke.") Slijedi i poznati komentar Roddyja Doylea: "Uliksu bi dobro došao jedan dobar urednik." Naposljetku, navedeno je i nekoliko ironičnih komentara Joyceove žene Nore Joyce koja mužu prigovara što piše nerazumljive knjige i kaže da je "možda genijalac, ali da je bogami i perverznjak". Sve citate pročitajte ovdje.

izvor: Flavorwire
foto: bianca prime

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
10.09.2014.

Za neovisne pankere

U pjesmi 'Potato Junkie' bend Therapy? obračunava se sa Joyceom, irskim nacionalizmom, a posredno i s aktualnim škotskim referendumom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu