'Ovo-nije-Booker' nagrada

Nedjelja
29.07.2012.

Četvrtu godinu zaredom, uz Booker, dodjeljuje se i nagrada koja se zove Not the Booker. Nagrada se dodjeljuje neposredno prije dodjele Bookera. Cilj nagrade je parodirati Booker, nagraditi kvalitetna djela koja nisu razmotrena Bookerom, uključiti čitatelje u odlučivanje o pobjedniku, ali i privući publicitet koji prati slavniju nagradu.

Djela koja ulaze u razmatranje su ista kao u slučaju Bookera: romani (ili duže pripovjetke) nastali u zemljama Commonwealtha, Irskoj i Zimbabveu između listopada 2011. i rujna 2012. godine.

O kandidatima odlučuju čitatelji The Guardiana koji, uz svoj glas za određeni roman, moraju priložiti i kratku kritiku kojom dokazuju da su roman i pročitali. Šest djela s najviše glasova ulazi u finale u kojem urednik Sam Jordison odlučuje o pobjedniku. Prošlogodišnji pobjednik je čudni roman King Crow Michaela Stewarta.

izvor: The Guardian
foto: GazH

Možda će vas zanimati
Kritike
06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu