Noviteti ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri

Utorak
29.09.2009.

Za razliku od dosadašnjih izdanja ovogodišnji sajam neće imati središnju temu već će se baviti svojom poviješću, razrađivati najbolje festivalske ideje i oživljavati dosadašnje najuspješnije programe. Tako će se ponovno tematizirati Moć žene i književno stvaranje, Putopisi, Krimići, Poezija, ali i programi koji su proslavili Sajam: Dani Češke u Puli, Autori iz susjedstva te P.E.N. u Puli.

Sajam će posebno obilježiti svjetsku godinu astronomije i 140 godina postojanja pulske zvjezdarnice, najstarije zvjezdarnice u Hrvatskoj. Teoretičari svemira i njihove knjige bit će u žarištu pozornosti ovoga Sajma.

Inače, Sajam će biti posvećen knjižničarima, čuvarima knjige, zanemarenoj karici na putu knjige od autora do čitatelja.

Utemeljen Odbor nakladnika

U čast 15. godina sajma Skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri osnovala je Odbor nakladnika pulskog sajma u kojeg su ušli nakladnici koji su svojim programima proteklih godina najviše utjecali na razvoj Sajma.

Namjera je da odbor sve više utječe na program čime bi se Sajam na još jedan način više otvorio struci. Odbor nakladnika pulskog sajma čine:  AGM (Grozdana Cvitan), Algoritam (Kruno Lokotar), Antibarbarus (Simona Goldstein),  C.A.S.H. (Elmo Cvek), Fraktura (Seid Serdarević), Jesenski i Turk (Mišo Nejašmić), Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“  (Bruno Kragić), Meandarmedia (Branko Čegec), Mozaik knjiga (Zoran Maljković), Naklada Ljevak (Kristijan Vujičić), Profil (Drago Glamuzina), Srednja Europa (Damir Agičić),  Školska knjiga (Miroslava Vučić),  VBZ (Zoran Simić) te Vuković i Runjić (Milana Vuković Runjić).  

Odbor će ove godine program Sajma oblikovati u suradnji s Programskim odborom sajma koga čine Dušan Karpatsky, Aljoša Pužar, Srećko Horvat,  Mauricio Ferlin, Vladislav Bajac i Olivera Pleić.

Dodjela Kiklopa prvi put pred čitateljima

Od ove godine knjižna nagrada Kiklop, najznačajnija nagrada struke u Hrvatskoj, dolazi s brojnim novinama. Tako će po prvi puta dodjela Kiklopa biti otvorena za javnost – nagrade dobitnicima dodjeljivat će se u petak 11. prosinca na velikoj pozornica glavne dvorane Sajma u Domu hrvatskih branitelje točno u 12 sati. "Za javnu dodjelu Kiklopa odlučili smo se zbog velikog zanimanja javnosti kao i zbog toga da bi čitateljima omogućili izravniji kontakt s nagrađenim  autorima. Nikada do sada na dodjeli Kiklopa nije bilo toliko publike kao što će to biti ove godine pred, ne sumnjam, prepunom glavnom dvoranom Sajma. Ujedno, moguće je da je ovo posljednja godina Kiklopa na pulskom sajmu. Kiklop je, naime, svojom snagom prerastao granice Sajma, a sam Sajam sa svojim uvijek novim programima i projektima treba nove vrhunce." – rekla je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma.

Prijave od 1. do 15. listopada

Zaprimanje prijava za nagradu Kiklop u skladu s uvjetima propisanim Pravilnikom počinje 1. listopada i traje do 15. listopada. Prijave se zaprimaju putem e-maila i putem prijavnice objavljene na web stranicama sajma www.sanjamknjige.hr.
Prvi krug glasovanja održat će se od 20. listopada do 5. studenog, objava nominacija bit će 9. studenog, a drugi krug glasovanja od 10. do 25. studenog.

Nakladnicima veći utjecaj na Kiklopa

Odbor nakladnika pulskog sajma i Skupština Udruge sa(n)jam knjige u Istri donijeli su novi Statut knjižne nagrade Kiklop. Novim statutom dio prava i obveza vezanih za dodjelu nagrade Kiklop preneseni su na novoosnovani Odbor nakladnika pulskog sajma kojeg čine nakladnici koji su svojim programima proteklih godina najviše ujecali na razvoj sajma. Na ovaj način od ove godine prava i obveze vezane za Kiklopa podjeljene su između utemeljitelja i osnivača nagrade, Udruge Sa(n)jam knjige u Istri, Upravnog odbora Kiklopa i spomenutog Odbora nakladnika čime se nakladnicima dao značajan utjecaj na nagradu koja je najvećim dijelom i bila osmišljena radi njih samih.

Novi Upravni odbor Kiklopa

Novoutemeljeni Odbor nakladnika pulskog sajma kojeg čine nakladnici koji su svojim programima najviše utjecali na razvoj sajma te skupština organizatora sajma, Udruge Sa(n)jam knjige u Istri, izabrali su i novi Upravni odbor Nagrade Kiklop koji broji sedam članova. Upravni odbor čine: Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević (dopredsjednik), Miroslava Vučić, Zoran Simić, Mišo Nejašmić, Kruno Lokotar i Olivera Pleić (u ime Sajma).

Kiklop od ove godine u 14 kategorija 

Upravni odbor Kiklopa izglasao je i novi Pravilnik ove nagrade. Od ove godine Kiklop će se tako dodjeljivati u 14 kategorija za razliku od 13 koliko ih je bilo do sada. No ne radi se samo o povećanju broja kategorija već su neke stare ukinute a uvedeno je pet novih kategorija. Utemeljena je tako Nagrada za životno djelo te nagrade za Leksikografsko djelo godine i Znanstvenu knjigu godine a Dječja knjiga godina podjeljena je na dvije kategorije: Slikovnica godine i Knjiga godine za djecu i mladež.
Ukinute su kategorije Hit godine, Znanstveno-popularna knjiga godine i Oblikovanje knjige godine.

Hit godine - prema ranijem Pravilniku Nagrade Kiklop pri definiranju uvjeta dodjele nagrade u kategoriji Hit godine bilo je određeno da će se nagrada dodjeljivati “prema rezultatima istraživanja podataka o prodaji i čitanosti knjiga…”. Za razliku od podataka o prodaji knjiga podatke o čitanosti teško je realno prikupiti i definirati što je i ranije predstavljalo problem kada riječ o Hitu godine. S obzirom da jedino u ovoj kategoriji nagrada nije dodjeljivana odlukom stručnog glasačkog tijela Skupština je svoju odluku donijela s namjerom da se ubuduće izbjegne stvaranje mogućih nepotrebnih skandala poput prošlogodišnjeg. Kiklop će od ove godine tako isključivo ostati u rukama struke.

Znanstveno popularna knjiga godine – Upravni odbor Kiklopa je zaključio da je da kategorija znanstveno- popularna knjiga godine obuhvaćena u kategorijama: znanstvena knjiga godine i publicistička knjiga godine.

Oblikovanje knjige godine – usprkos tome što je oblikovanje knjige posebno značajno u izdavaštvu Upravni je odbor odlučio da se ova nagrada ukine jer smatra da glasačko tijelo  nije dovoljno kompetentno da odlučuje o njoj. U glasanju, naime, ne sudjeluju dizajneri a njihovo uključivanje u glasanje o drugim nagradama ne bi bilo opravdano.

Nagrada za životno djelo – prema mišljenju Upravnog odbora Kiklopa potreba za takvom vrstom nagrade postoji kako bi svi predstavnici struke dobili mogućnost dobivanja životne nagrade. Slične postojeće nagrade, poput Nagrade Vladimir Nazor koja se dodjeljuje piscima te Nagrade Iso Velikanović koja se dodjeljuje prevoditeljima, pokrivaju tek dio struke. Nagrada za životno djelo neće se nužno dodjeljivati svake godine. O nagradi odlučuje Upravni odbor Kiklopa po zaprimljenim nominacijama.

Leksikografsko djelo godine – Upravni odbor smatra da je potrebno uvesti ovu nagradu s obzirom da leksikografska djela predstavljaju jedan od najzahtjevnijih vidova nakladničkog rada a do sada nisu potpadala pod niti jednu kategoriju Kiklopa.

Znanstvena knjiga godine – ukidanjem kategorije Znanstveno-popularne knjige godine i ustanovljavanjem ove nagrade znanstvena djela, ona koja su obuhvaćena znanstvenim aparatom, smještena su u znanstvenu sferu izdavaštva dok su popularna djela premještena u publicistiku.

Slikovnica godine i Knjiga godine za djecu i mladež – dosadašnja kategorija Dječje knjige podjeljena je na dvije nove kategorije: slikovnice  i  knjige za djecu i mladež do 14 godina, stoga što  stručno glasačko tijelo do sada nije obraćalo nikakvu pažnju na knjige za djecu i mladež do 14 godina. Kako u Hrvatskoj postoji značajna produkcija ovakvih knjiga Upravni odbor smatra da zaslužuju i posebnu kategoriju.

 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu