Nepoznati Anthony Burgess

Nedjelja
20.11.2011.

Prošli tjedan na Univerzitetu u Manchesteru, na kojem je 1940. godine diplomirao na Odsjeku za englesku književnost, snimljena je operna verzija remek djela Anthonyja Burgessa, A Clockwork Orange. To je na neki način uvod u proslavu pedesete obljetnice jednog od najvažnijih britanskih poslijeratnih romana, koja će biti održana početkom iduće godine. Ovaj važan datum britanske ali i svjetske književnosti bit će, među ostalim, obilježen i izvedbom mjuzikla A Clockwork Orange, kojeg je također napisao Burgess. 

Inače, legenda kaže kako je Burgess znameniti roman napisao velikom brzinom uvjeren kako mu preostaje samo nekoliko mjeseci života zbog karcinoma. Roman je napisao 1962. godine, a nastavio je pisati kako bi ostavio što veći opus iza sebe. Međutim, Burgess nije umro za nekoliko mjeseci već tri desetljeća kasnije, 1993. godine.

U sklopu priprema za obilježavanje pedesete obljetnice romana mali tim proučavatelja Burgessovog djela iz Anthony Burgess Fundacije ubrzano radi na organiziranju i katalogiziranju više stotina radova ovog proznog majstora, uključujući njegove prozne tekstove, pisma ali i glazbene kompozicije, kako bi bile spremne za veliku izložbu posvećenu Burgessu i njegovom djelu.

Anthony Burgess Fundacija ustanovljena je prošle godine u Manchesteru, gradu u kojem je odrastao, no kojega je rijetko posjećivao, a u njoj se nalazi čitava književna ostavština ovog velikog britanskog pisca. Fundacija bi trebala osvijetliti i brojne mitove i nesporazume vezane uz ovog pisca, poput spomenutog mita o Burgessovoj dijagnozi tumora 1959. godina, kad su mu doktori navodno dali samo godinu dana života, nakon čega je Burgess odlučio ostatak života potrošiti isključivo na pisanje.

"Za njegovu navodnu bolest ne postoji nikakva dokumentacija, ali on je tu priču ispričao toliko puta da je postala dio njegove biografije i možda jedina stvar koju svi znaju o Burgessu, uz činjenicu da je napisao Paklenu naranču", kaže Burgessov biograf Andrew Biswell

Burgess je u svojoj bogatoj književnoj karijeri iza sebe ostavio najmanje 33 romana, 25 non-fiction knjige, dvotomnu autobiografiju, tri simfonije i 250 manjih muzičkih komada, među kojima su i klavirski koncerti, mjuzikli ali i balet.

"Prošli tjedan smo otvorili kutiju u kojoj smo pronašli muzičku kompoziciju za koju nismo znali, vozačke rukavice njegove supruge Liane, kao i kazetofon na kojem je bila snimljena muzika 'The Eyes of New York', koja nigdje nije bila transkribirana. Riječ je o programatskom Burgessovom djelu koje prikazuje njemu najdraže dijelove New Yorka. To je samo dio ostavštine za koju dosad nismo znali", rekao je Biswell, inače direktor Fundacije. "Smatram da je Burgess uvijek bio pomalo frustriran činjenicom da ga nisu uzimali za ozbiljno kao kompozitora zato što je bio poznat kao pisac", rekao je Biswell.

Za razliku od Biswella, drugi biograf Burgessa, Roger Lewis, smatrao je Burgessa ‘utjelovljenjem zla’, a nije bio popularan niti među feministicama zbog svojih stavova. Prema timu koji istražuje njegovu arhivu u Manchesteru, novopronađeni tekstovi, među kojima je i korespondencija s autoricama Olivijom Manning, Ericom Jong i Angelom Carter, trebali bi promijeniti takvu percepciju Burgessa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu