Najbolji romani na španjolskom

Nedjelja
29.07.2012.

Da ne bismo zastranili samo u pisanje o književnosti napisanoj na engleskom jeziku, valja obratiti pozornost na ogromnu i fascinantnu suvremenu književnost napisanu na španjolskom jeziku. Kolumbijski magazin Semana ograničio se samo na romane, i to na one napisane u posljednjih 25 godina.

Prva četiri mjesta otišla su svima poznatim autorima: na trećem i četvrtom mjestu nalaze se djela Roberta Bolana, Divlji detektivi i 2666 iza njega. Drugo mjesto otišlo je novopečenom nobelovcu Mariju Vargasu Llosi za Jarčevo slavlje. Prvo mjesto otišlo je, nimalo iznenađujuće, Gabrielu Garciji Marquezu. Na prvom mjestu ipak nije Marquezovo slavno djelo Sto godina samoće (ono nije ušlo u izbor jer je objavljeno davne 1967. godine), nego Ljubav u doba kolere.

Preostala mjesta u Top 10 pripadaju romanima čiji autori su bitno manje prevođeni u Hrvatskoj. Na petom mjestu nalaze se Vijesti iz carstva meksičkog pisca Fernanda del Pasa o tragičnom životu meksičkog cara Maksimilijana i njegove žene Carlote. Šesto je Srce tako bijelo Javiera Mariasa, životno djelo i 'antidetektivska priča' o ljudskoj prirodi. Sedmi je Enrique Vila - Matias i njegov roman Bartleby i družina koji obrađuje temu tišine u književnosti. Taj roman prati buntovne umjetnike među kojima su Robert Musil, Arthur Rimbaud, Marcel Duchamp, Herman Melville i drugi.

Osmo mjesto odlazi Tomasu Eloyu Martinezu za roman Santa Evita koji prati Evu Peron. Ono što ističe ovaj roman su njegov 'divljački humor', 'perverzna erotika' i 'intelektualna provokacija'. Deveti je ponovo Javier Marias s romanom U boju sutra na me misli o disfunkcionalnom scenaristu Victoru Francesu. Roman počinje u trenutku kad Francesova ljubavnica umire u krevetu od infarkta. Deseti je roman Fernanda Valleja El Desbarrancadero dijelom temeljen na autorevom životu u Medellinu.

Popis i obrazloženje prvih 20 romana možete pronaći ovdje, a popis svih sto romana na španjolskom jeziku pronađite ovdje.

izvor: Conversational Reading
foto: ararejul

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu