Najbolja prozna ostvarenja u 2011.

Utorak
16.10.2012.

Povjerenstvo za dodjelu financijskih stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva za 2011. godinu odabralo je deset romana čiji će autori podijeliti 150 tisuća kuna. Povjerenstvo je od ukupno 47 romana koji su sudjelovali na natječaju, vodeći se prije svega kvalitetom odnosno umjetničkom vrijednošću teksta, odabralo deset romana.

"Rukovodili smo se isključivo kriterijima književne vrijednosti, prosuđujući svaki roman zasebno s obzirom na njegove jezične, stilske, strukturne i druge vrijednosti, autentičnost autorskoga glasa, umijeće pripovijedanja, kompleksnost i unutarnji integritet romanesknog svijeta te relevantnost u kontekstu suvremene domaće romaneskne produkcije. Elemente medijske prisutnosti autora/ice te nagrađivanosti i broja prodanih primjeraka romana nismo uzimali u obzir pri valorizaciji, s obzirom na to da oni više ukazuju na specifičnosti književnoga života i ne odražavaju nužno književnu vrijednost djela. Također, fokusirali smo se na određeni roman, a ne na ukupni autorski opus, razmatrajući jednako i djela početnika i ona iskusnih pisaca. Deset odabranih romana međusobno su različiti po jezičnim preferencijama, narativnim postupcima, semantičkom potencijalu, stupnju društvene angažiranosti, odnosu prema zbiljskome i sl., no svi se izdvajaju po visokoj razini književno-umjetničke vrijednosti unutar jednogodišnje romaneskne produkcije", kaže se u obrazloženju Stručnog povjerenstva u sastavu Ljiljana Avirović, Slaven Jurić i Katarina Luketić.
Poticaje će tako dobiti Zoran Ferić za Kalendar Maja, Ivica Đikić za Sanjao sam slonove, Goran Ferčec za Ovdje neće biti čuda, Franjo Janeš za Formulu za kaos , Robert Međurečan, koji je napisao Kad jaganjci utihnu u Zdihovu, zatim Josip Mlakić za Mrtve ribe plivaju na leđima, Luko Paljetak za pseudobiografski roman o Držiću pod nazivom Marin, Sibila Petlevski za Bilo nam je tako lijepo, Tea Tulić za Kosu posvuda i Zoran Pilić za Đavle od papira
Detalje vezane uz rezultate Javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva za 2011. godinu možete pogledati ovdje.
Možda će vas zanimati
U fokusu
21.02.2022.

Rez amo, rez tamo

Analizirali smo rezultate 'Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu' koji se tiču književnosti.

Piše: Ivana Dražić

Video
13.10.2021.

Kultura na remontu: Od čega vi zapravo živite?

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u parku ispred Bookse održana je prva u ciklusu tribina 'Kultura na remontu' pod nazivom 'Od čega vi zapravo živite?'.

U fokusu
15.07.2021.

Dobrodošli, dragi mladi!

O efektu koji je Nagrada mlade kritike proizvela pisano je mnogo, a Tomislav Augustinčić u ovom tekstu detaljnije je promotrio sam projekt

Piše: Tomislav Augustinčić

U fokusu
02.07.2021.

Niz ekscesa ili ekscesni niz?

Je li situacija s 'Nagradom mlade kritike' izolirani eksces ili kontinuirana kulturna politika?

Piše: Matija Prica

U fokusu
05.05.2021.

Kako kvantificirati kvalitetu?

Malo što kada je u pitanju književnost u konačnici bude jednostavno, naročito ono kada se putem Javnog poziva nastoje uspostaviti univerzalni kriteriji po kojima će se izabrati najbolja ostvarenja u protekle dvije godine.

Piše: Matija Prica

U fokusu
18.03.2021.

Strategija neodlučnosti

Analizirali smo rezultate 'Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi' koji se odnose na književnost.

Piše: Matija Prica

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu