Za boravak u klubu Booksa potrebna je Covid potvrda. / Covid Certificate is mandatory in Booksa.
Close
Page arrow

Kristianu Novaku tportalova nagrada

Large gipsy Gypsy Band Barcelona Beach (Foto: Ivan McClellan / Wikipedia )
Petak
07.07.2017.
Ovogodišnja, deseta nagrada roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman objavljen u 2016. godini odlazi Kristianu Novaku za djelo Ciganin, ali najljepši. Novak je time drugi put osvojio tportalovu nagradu, a prvu je dobio za roman Črna mati zemla objavljen 2013.
Podsjetimo, u finale su uz Novakovu knjigu ušli romani Stajska bolest (Slađana Bukovac), EEG (Daša Drndić), Sjećanje šume (Damir Karakaš) i Pjevač u noći (Olja Savičević Ivančević).
Žiri (u sastavu Ivica Buljan, Ursula Burger, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić) obrazložio je svoju odluku: "(...) Novak uvjerljivo gradi složene odnose i napetosti između različitih kultura, između pojedinca i grupe, tj. individualne i kolektivne psihologije, ponire u dubine podsvijesti, u mračne slojeve uvriježenih predodžbi i stereotipova. A kada glas mladoga Roma krene u fantazmagorične i halucinantne vode, iluzije o sebi i Drugome odlaze u mučnu 'nelagodu u kulturi'. Jezična dotjeranost teksta, dinamična dijaloška forma, do detalja razrađena različitost pripovjednih glasova čine ovaj roman značenjski snažnim i trajnim."
Novaku pripada 50.000 kuna nagrade i laskava titula prvog autora koji je ovu nagradu dobio dvaput. 

izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu