Književni 'luđaci'

Ponedjeljak
02.07.2012.

Portal za umjetnost Flavorwire napravio je popis umjetnika i umjetnica koji su svojim osobnim aktivizmom i pjesničkim nazorima potpuno odskakali od svoje okoline. Svakako vrijedi razmotriti ove autore budući da je njihova razlika od društvene većine uglavnom išla na štetu većine.

Portal donosi neke poznate pisce kojima ne treba posebno predstavljanje - to su Charles Baudelaire, Stephane Mallarme, Heinrich Heine, Percy Shelley i William Blake.

Međutim, valja obratiti pozornost i na ostale, manje poznate autore. Možda najpoznatiji od ostalih su francuski dramatičar, teoretičar i začetnik 'teatra okrutnosti' Antoin Artaud te engleski pjesnik Gerald Massey koji je kritizirao Darwinovu teoriju evolucije i prvi povukao usporedbu između gipatske mitologije i Novog zavjeta.

Sljedeća manje poznata imena su radikalne pjesnikinje koje su bile prilično zanemarivane i tokom, i nakon svog života. Qiu Jin je bila kineska pjesnikinja, feministica i aktivistica s početka 20. stoljeća. Htjela je zbaciti dinastiju Qing te izboriti pravo žena na obrazovanje i na slobodan odabir muža. U svojoj poeziji bila je jednako borbena, a u 33. godini je smaknuta zbog sudjelovanja u neuspjelom državnom udaru.

Lola Ridge je američka anarhistička autorica s početka 20. stoljeća koja se bavila problemima kapitalizma, rasizma i seksizma. U svojoj poeziji pokušavala je prikazati socijalno deprivilegirani sloj New Yorka i istinite događaje poput linčevanja crnaca u St Louisu.

Poseban slučaj predstavljaju Engleskinje Katherine Bradley i njena nećakinja Edith Cooper koje su pisale pod pseudonimom Michael Field. Rođakinje su, osim u spisateljskoj, bile i u ljubavnoj vezi, a njihov pseudonim im je omogućavao slobodno pisanje i objavljivanje djela o ženskoj seksualnosti i žudnji. Pisale su u 19. stoljeću.

Naposljetku, ostaje Amy Lowell, američka lezbijka i feministica koja se od svojih kolegica razlikovala po jednoj stvari: bila je bogata (tj. "imala je svoju sobu", kako bi rekla Woolf). Osim po ulozi u književnom pokretu imažinista, bila je i poznata po sukobu s Ezrom Poundom. Svoj stav o ulozi žene u ekonomiji i književnosti izrazila je na vlastitom primjeru: "Bog me učinio poslovnom ženom, a ja sam samu sebe učinila pjesnikinjom."

izvor: Flavorwire
foto: tzejen

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu