Književni koktel

Srijeda
06.04.2011.

Par dana čitav je grad o tome pričao, a sad je stigla i potvrda da je Ivica Prtenjača dobio otkaz u Profilu na mjestu voditelja Odnosa s javnošću u sektoru izdavaštva ovog velikog domaćeg nakladnika-knjižara. Prtenjača je posljednjih godina postao zaštitni znak brojnih zanimljivih tribina i književnih predstavljanja koje su se održavale na prvom katu mastodontske 'knjižare' Profil Megastore. Prtenjača je u Profilu radio više od sedam godina, a u tom periodu odradio je, čini se posve nevjerojatnih, tisuću predstavljanja knjiga. Inače, Profil već neko vrijeme prolazi kroz teško poslovno razdoblje koje, paradoksalno, koincidira s prostornim bubrenjem knjižare, no zasad nije poznato je li to razlog zašto je ponajbolji voditelj tribina i knjižnih predstavljanja u Rvata dobio nogu.


***

U gradu Revolucije, predivnom Piteru odnosno Sankt-Peterburgu, na Gogoljev rođendan 1. aprila započeo je 'Festival smijeha' koji je trajao čitav vikend. Obožavatelje Gogoljevog nevjerojatnog književnog opusa koji su se okupili ispred njegovog spomenika u Maloj Konjušnoj ulici, pozdravio je Gogoljev  znameniti lik Gorodični kojeg je utjelovio umjetnik Sergej Migicko. Gorodični je Gogoljevim čitateljima ispričao da mu je inspiracija došla na 'šalindan' rekavši kako je htio napraviti ulični performans, ali ga u 19-stoljetnom kostimu ne puštaju na Nevski prospekt. Zatim je gogoljevska parada krenula glavnom avenijom Pitera sve do Male Morske ulice u kojoj je na kućnom broju 16 živio Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Tokom čitavog festivala ljudi su imali prilike autobusima obići sva mjesta u gradu povezana sa Gogoljem i njegovim knjigama.

Zanimljivo je da su u Piter došli i mnogobrojni Ukrajinci kao i predstavnici raznih gogoljevskih društava te ansambl Poltavskog ukrajinskog muzičko-dramskog teatra koje nosi Gogoljevo ime, što je veoma pozitivna stvar imamo li u vidu odvratnu kavgu koja je izbila između Ukrajinaca i Rusa zbog pitanja kojoj kulturi i književnosti ovaj tragični genij pripada.

***

U selu Hilmarton u središnjoj Engleskoj pronađen je primjerak Biblije kralja Jacoba, štampane 1611. godine, a  proteklih stoljeće i pol knjiga se nalazila u seoskoj crkvi. Pripadnik lokalnog crkvenog vijeća Chris Mastin-Lee izjavio je kako se knjiga nalazila na oltaru i kako je rijetko korištena prilikom bogoslužja. Iako je svećenicima bilo jasno kako  je riječ o jako starom izdanju Biblije, tek nedavno su odlučili utvrditi njenu starost i porijeklo te je u seoce pozvan stručnjak londonskog Muzeja knjige koji je objasnio da je riječ o jednom od najstarijih izdanja kralja Jacoba.

Utvrđivanju originalnosti pomogla je i jedna greška – naime, u 'Evanđelju po Mateju' u jednom od poglavlja umjesto Isus stoji Juda. Inače, pronađena Biblija bila je u vrlo lošem stanju, a s lanenih listova pozlata je gotovo u potpunosti sastrugana. Osim toga, knjizi nije pomogao niti nemušt pokušaj restauracije knjige koji je poduzeo lokalni vikar 1857. godine, prilikom čega je odstranio pohabane stranice, što je u to vrijeme bio legitiman restauratorski postupak. Biblija kralja Jacoba jedna je od najvažnijih knjiga Velike Britanije na čijoj je osnovi formulirana suvremena varijanta engleskog jezika. Prevedena je početkom 17. stoljeća kada su se Jacobu I. obratili puritanci nezadovoljni već postojećim varijantama Svetog pisma. Na prijevodu Biblije radili su gotovo sedam godina, koristeći grčke i latinske varijante Svetog pisma. Biblija kralja Jacoba, od koje je sačuvano nešto manje od 200 primjeraka, danas se smatra najraširenijom verzijom Svetog pisma, a prevedena je na stotinu jezika.
 

Možda će vas zanimati
Kritike
14.03.2023.

'Kino Sloga': Poetičnost autobiografskog

Knjiga Ivice Prtenjače na vrlo uspio, realističan, a istodobno poetičan način, opisuje svjetonazor i dogodovštine jednog siromašnog dječaka u sustavu koji, u svakom slučaju, nije bio savršen.

Piše: Luca Kozina

Kritike
04.01.2022.

U retrovizoru života

Roman 'Sine, idemo kući' Ivice Prtenjače stilski je vješto satkano štivo u čijem je epicentru intimna priča o gubitku jednog roditelja.

Piše: Dalibor Plečić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu