Književni koktel

Srijeda
09.02.2011.

Ove se godine obilježava pedeseta obljetnica jedine Nobelove nagrade za književnost za nekog od pisca naših naroda i narodnosti. Ta Nobelova nagrada koja je pripala Ivi Andriću, čak i prema riječima njegovog književnog suparnika, Miroslava Krleže, "nesumnjivo predstavlja datum u povijesti naše književnosti i kulture"

U sklopu obilježavanja velike obljetnice u Sarajevu je u srijedu, 9. veljače, na 27. internacionalnom festivalu 'Sarajevska zima' otvorena izložba 'Ivo Andrić pisac i (ili) diplomata'. Na izložbi u Umetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu će, kako su rekli iz Muzeja grada Beograda, u čijem sastavu je Muzej Ive Andrića, na 20 panoa biti predstavljen Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, upotpunjene slikama iz privatnog života, dokumentima i osobnim predmetima. Prema riječima autora izložbe, kustosice Muzeja Ive Andrića, Tatjane Korićanac, izložba je pripremljena da bude putujuća, a postava je koncipirana tako da osim Andrićevog književnog rada, bude predstavljeno i njegovo, manje poznato, diplomatsko djelovanje. Izložba je prošle godine već gostovala u Visokoj školi za diplomaciju u Trstu, a sarajevsko gostovanje je odgovor na poziv domaćina iz BiH. Izložba će trajati samo deset dana, tako da svi zainteresirani moraju požuriti.

***

Britanskoj književnici Beryl Bainbridge, vječnoj kandidatkinji za nagradu Booker, koja tu nagradu međutim nikad nije dobila, posthumno će biti uručeno specijalno priznanje Booker.

Iako je Bainbridge bila nominirana čak pet puta nikad nije dobila Bookera, zbog čega su organizatori pozvali čitaoce da se uključe u online glasanje i izaberu jedan od pet njenih nominiranih romana. Riječ je o romanima The Dressmaker, The Bottle Factory Outing, An Awfully Big Adventure, Every Man for Himself i Master Georgie, nastalima u periodu od četvrt stoljeća. Proglašenje pobjedničkog romana bit će u travnju. Direktor Man Booker Prize, John Trevin, izjavio je da je krajnje vrijeme da se britanska književnost oduži velikoj autorici, makar to bilo i posthumnim specijalnim priznanjem kreiranim u njenu čast. Beryl Bainbridge, inače autorica 18 romana, preminula je prošle godine od raka. Iako će u lipnju biti objavljen njezin posljednji roman The Girl in the Polka-Dot Dress Bainbridge ne može dobiti Bookera za taj roman budući da se nagrada dodjeljuje isključivo živućim autorima. Inače, njezini romani bili su iznimno cijenjeni te je čak dva puta dobila nagradu Whitbread, današnju nagradu Costa. Od britanske kraljice Elizabeth II dobila je titulu dame, ženski ekvivalent titule sir

***

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige nove naslove: zbirku pjesama Underground Roberta Roklicera i književne kritike Utočište od riječi Božidara Alajbegovića.

Novinar, scenarist i pisac Robert Roklicer, rođen 1970. godine u Vukovaru, objavio je pet knjiga pjesama (Underground, O čemu pričaš, Pivo ne ostavlja mrlje od kave, Tamo gdje si ti, nema paukova i Bez detalja, molim), dvije knjige kratkih priča (Oprosti, a i ne moraš i Kako se ubiti), te nagrađeni roman Žene, luđaci i malo dobrih pedera (Nagrada Matice hrvatske). Autor je scenarija za igrano-dokumentarni serijal Domovinski rat, a za svoj književni rad dobio je Nagradu Matica hrvatska – ogranak Osijek 2010. (za neobjavljeni prozni rukopis), Nagradu Brod knjižara za 2010. i treću Nagradu Frana Galovića za kratku priču 2010.

Diplomirani ekonomist Božidar Alajbegović, rođen 1972. godine u Rijeci, od 1998. godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 400 kritika domaće i strane proze. Autor je internetskog bloga Knjiški moljac. Objavio je knjigu kritika strane proze 'Utočište od riječi' te knjigu kritika domaće proze Nešto kao fleš.
Trenutno su na internetskim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dostupna 123 naslova.

***

S ciljem popularizacije kulture čitanja u Hrvatskoj će se od 14. do 20. travnja održati Tjedan dobre knjige. Riječ je o prvoj kampanji takve vrste u Hrvatskoj, odnosno sedmodnevnoj kulturno-marketinškoj manifestaciji koja kao svoje osnovne ciljeve navodi promidžbu knjiga i čitanja. Održavat će se u tridesetak gradova i u više od 100 knjižara u Hrvatskoj, a u tom razdoblju bit će organizirana brojna zbivanja, druženja s piscima, čitanja, potpisivanja knjiga i šarolik popratni program.

Tema prvog Tjedna je putovanje te će sukladno tome biti tiskana 'Poklon-knjiga' kratkih priča eminentnih domaćih autora. Do 'Poklon-knjige' moći će se doći samo ostvarenjem kupovine knjiga u vrijednosti od minimalno 99 kuna u knjižarama koje su uključene u manifestaciju. Tjednu prethodi i kampanja na Facebooku 'Dobri ljudi u tjednu dobre knjige' u sklopu koje promociji čitanja pomažu poznati pisci, glazbenici, glumci, kazalištarci, filmaši i sportaši te s posjetiteljima redovito dijele svoja književna iskustva. Tako su se u akciju do sada uključili Robert Knjaz, Antonija Blaće, Hrvoje Šalković, Anđelo Jurkas, Nina Violić, Edi Maružin, Nataša Rajković, Gordan Nuhanović, Mario Kovač, Goran Tudor, Aleksandar Antić, Igor Mirković… 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu