Književni koktel

Srijeda
01.12.2010.

Slika: pjevač Belle and Sebastian Stuart Murdoch

U Bratislavi je dodijeljena Hviezdoslavova nagrada, najveća slovačka nagrada koja se dodjeljuje nekom stranom književnom prevoditelju sa svoga jezika. Drugi put u povijesti nagrade ona je pripala hrvatskom piscu i prevoditelju Ludwigu Baueru.
Bauer, inače autor deset romana, prevodi sa slavenskih i drugih jezika, a posebno su zapaženi njegovi prijevodi iz slovačke i češke književnosti. Objavljivao je i prepjeve s njemačkoga, a s engleskog je prevodio, među ostalim, Jamesa Joycea i Oscara Wildea. Povod za dodjelu nagrade bila njegova antologija slovačke poezije Crna violina, objavljena u izdanju sisačke Aure i Društva slovačko-hrvatskog prijateljstva. U Slovačkoj akademiji znanosti povodom dodjele nagrade održan je slavistički skup posvećen Bauerovom književnom i prevodilačkom radu, na kojem su govorili dr. Adam Bžoch, ravnatelj Akademijina Zavoda za svjetsku književnost, dr. Lidija Dujić, stručnjakinja za Bauerovo djelo, docent slavističke katedre u Trnavi dr. Igor Hochel i slovački slavist i dopisni član HAZU dr. Ján Jankovič, koji je naglasio da je Bauerova antologija slovačke poezije najveći doprinos međusobnim kulturnim odnosima od vremena preporoditelja Ljudevita Gaja i L'udovita Štúra.

****

U Parizu je održan dvodnevni skup povodom stote obljetnice rođenja jednog od najvećih jugoslavenskih romanopisaca Meše Selimovića. Na skupu su sudjelovali književnici i kritičari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske i Njemačke koji su zaključili kako Selimovićev opus pripada korpusu svjetske književnosti. Univerzitetski profesor iz Sarajeva Enver Kazaz smatra da je "neophodno demaskirati i podvrći analizi sva dosadašnja tumačenja Selimovićevih djela." On je roman Derviš i smrt, kao i Andrićevu Prokletu avliju, označio kao 'romane modernističkog skepticizma', koji su subverzivno djelovali na Titov model socijalističkog režima, ukazavši na činjenicu kako je cjelokupna kritika 50-ih i 60-ih svjesno zaobilazila ta značenja i isticala samo njihovu univerzalnost. Po Kazazovom tumačenju, Selimovićevi romani imaju alegorijsko i parabolično značenje. Radnja im je smještena u osmansko doba, ali govore o vremenu u kojem autor živi i o političkom teroru kao suštini povijesti. Na skupu u Parizu radove o različitim aspektima Selimovićevog djela iznijelo je dvadesetak univerzitetskih profesora, pisaca, književnih povjesničara i kritičara.

****

Ruska pjesnikinja Bela Ahmadulina, ikona kulturnog života sovjetske ere, preminula je početkom tjedna u Moskvi u 74. godini. "Bela je imala srčani udar", rekao je njezin suprug Boris Meserer. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je smrt Ahmaduline 'nenadoknadiv gubitak'. "Njeno djelo pripada klasicima ruske literature. Mi smo u žalosti", rekao je Medvedev. Ahmadulina je preminula u Peredelkinu, selu u okolici Moskve u kojem su tokom sovjetske epohe živjeli brojni umjetnici, među kojima i nobelovac Boris Pasternak. Poznata pjesnikinja rođena 10. travnja 1937. u Moskvi, prve pjesme objavila je 1955. u časopisu Oktobar, a prvu zbirku pjesama pod nazivom Vrpca 1962. godine. Sredinom 60-ih, Ahmadulina progovara o političkim problemima u Rusiji te zajedno s drugim piscima potpisuje pisma podrške disidentima kao što je bio Andrej Saharov.

****

Pjevač benda Belle and Sebastian, Stuart Murdoch najavio je kako će knjiga njegovih internetskih tekstova biti objavljena početkom 2011. godine i to pod imenom The Celestial Cafe. Inače, škotski bend Belle and Sebastian, koji su uzeli ime po istoimenoj knjizi za mlade (Belle et Sébastien) francuskog pisca Cécile Aubryia, postoje od 1996. te su u posljednjih 15 godina ostvarili interesantan pop opus. Fanovi benda, kojih u Hrvatskoj nije malo, vjerojatno znaju da se na njihovoj službenoj web stranici mogu naći Murdochovi tekstovi. Evo nešto više o knjizi: "The Celestial Cafe je zbirka dnevnika i razmišljanja Stuarta Murdocha, pjevača benda. Tekstovi potječu iz posebno ne-rock-and-roll godina između 2002-2006 i kao takvi se ne bave temama kao što su uzimanje droge, orgije i općenito raznorazne razvratnosti. Gospodin Murdoch bi htio da se to zna. Ne želi niti da se približite knjizi ako vas zanimaju takve stvari. Nemojte je ni pogledati. To je ženskasto štivo, imajte to na umu prije nego je uzmete čitati."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu