Književni koktel

Srijeda
30.06.2010.

Američki literarni svijet posljednjih dana bavi se pitanjem kako je moguće da na prvo mjesto književne top liste The New York Timesa odmah po objavljivanju uleti knjiga koju su tamošnji kritičari opisali ne samo lošom, već i na ponekim mjestima polupismenom prozom. Riječ je knjizi The Overton Window autora Glenna Becka, voditelja na ultradesničarskoj televizijskoj stanici Fox-News, stanici koja je postala toliko utjecajna da se nekad moćni CNN opasno nagnuo i vjerojatno će potonuti, a iz broda iskaču ili su već skočile najveće zvijezde poput Christiane Amanpour ili Larryja Kinga. Beckova knjiga je zapravo, kažu kritičari, imbecilni triler čiji se zaplet, posve predvidljivo, bavi pokušajem mladog i snažnog korporativnog Amerikanca da spasi Ameriku od stogodišnje zavjere koja za cilj, jasno je, ima uništenje zemlje slobodnih i hrabrih. "Trileri su često prilično komičan žanr što se tiče kvalitete proze, no ova knjiga toliko je nevjerojatno loša da zapravo ukazuje na mnoge važne stvari. Čak je od blesavog paranoičnog buševskog sadržaja važnija činjenica da je jezik kojim je ta radnja izložena toliko uznemirujuće prost, nekoherentan i nerazumljiv da zapravo odlično ukazuje na psihu današnjih američkih ultrakonzervativaca, štoviše, na duhovne obzore njihove 'intelektualne elite'", rekao je kritičar Tim Rutten. Roman je u manje od tjedan dana prodan u čak 132 tisuće primjeraka.

****

Američka književnica Harper Lee najpoznatijaje po svome romanu Ubiti pticu rugalicu čija se pedeseta obljetnica objavljivanja upravo približava. Osim po toj knjizi Harper Lee je znana i po tome što je jednako nedostupna američkim medijima i javnosti poput svojih kolega Thomasa Pynchona i nedavno preminulog J. D. Salingera. Harper Lee, koja sad ima 84 godine, živi u rodnom mjestu Monroeville u Alabami, a nakon dugo vremena pristala je dati mali intervju novinaru Mail on Sundayja. Posljednji kratki intervju dala je novinaru The New York Timesa na dodjelama školskih nagrada za esej na temu knjige Ubiti pticu rugalicu. Inače, jedini uvjet za razgovor za Mail on Sunday bio je ne spominjanje romana koji slavi pola stoljeća i koji je autorici donio brojne nagrade i golem utjecaj. Ubiti pticu rugalicu govori o suđenju crncu optuženom za silovanje bijele djevojke, a objavljen je 11. srpnja 1960. godine. Američki knjižničari proglasili su ga najboljim američkim romanom 20. stoljeća, a prodan je u više u 30 milijuna primjeraka. Inače, posljednji pravi razgovor s autoricom vodio je Roy Newquist, a objavljen je 1964. godine. Razgovor s Lee Harper za Mail on Sunday možete pročitati ovdje.

****       

Ivan Rastegorac dobitnik je cijenjene nagrade za poeziju 'Vasko Popa'. Nagrada se dodjeljivala za najbolju zbirku poezije objavljenu u 2009. godini, a Rastegorčeva zbirka  Glava, u izdanju beogradskog 'Istočnika', ovogodišnja je najbolja zbirka. Ovo je bilo 16. po redu izdanje ove nagrade koja se dodjeljuje u Vršcu, gradu u kojem je živio čuveni srpski pjesnik po kojem je nagrada dobila ime. Nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, tradicionalno se za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku uručuje 29. lipnja, na rođendan Vaska Pope. Pjesnik Ivan Rastegorac rekao je kako se, "začaran tek otkrivenom poezijom Vaska Pope, kao gimnazijalac pridružio onima kojima se tada učinilo da je lako pisati pesme na njegov način. Popina pesma se lako uvuče čitaocu pod kožu. Posegao sam u svojim početnickim pesmama za tim stihom i tim načinom i ljuto se prevario, jer jednostavna zavodljivost Popine pesme brzo isključuje iz igre. Tada nisam mogao ni da slutim da ću jednog dana u pesnikovoj rodnoj i lepoj varoši dobiti priznanje sa Popinim imenom".

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu