Književni koktel

Srijeda
12.05.2010.

Žiri Međunarodnog književnog natječaja za kratku prozu Lapis Histriae 2010, koji se sastao u Rijeci, u nakladničkoj kući EDIT – Ente giornalistico editoriale, odabrao je finaliste nagrade za kratku priču čija je tema bila Status quo... vadis? - Perspektive (multi)kulturalnog aktivizma/Što ostaje nakon što se svjetla pozornice ugase?

Ocjenjivački sud u sastavu Elis Deghenghi Olujić (izv. profesor talijanske književnosti na Odjelu za studij na talijanskom jeziku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli), Nataša Petrinjak (kulturologinja iz Rijeke) i Marcello Potocco (docent na Odjelu za slovenistiku Fakulteta za humanističke studije Sveučilišta u Kopru) odabrao je šest priča: Predskazanje Slobodana Bubnjevića (Pančevo), Gradsko kazneno Jelene Ðokić (Beograd), Svijet u ruševinama Franje Janeša (Zagreb), Enaindvajseto nadstropje Mihe Mazzinija (Ljubljana), Vrijeme koje nestaje Zorana Pilića (Zagreb) i Sei incontri sui monti dietro casa Maria Schiavata (Rijeka).

U konkurenciji za nagradu, pobjednik koje će dobiti tisuću eura, i koja će se dodijeliti u Umagu 28.5. na 11. Forumu Tomizza, bilo je 79 tekstova, a zastupljeni su bili hrvatski (38), srpski (19), slovenski (14) i talijanski (6), bosanski (2). Najzastupljeniji gradovi i regije su: Zagreb (14), Ljubljana (7), Beograd (5); odnosno Istra (11) i Vojvodina (8).

Osim finalista nagrade, za knjigu Lapis Histriae 2010, koja će se pojaviti krajem godine u izdanju Gradske knjižnice Umag, odabrano je još sljedećih šest priča: Opus magnum Igora Grbića (Pula), Ana Martovšek trči posljednji krug Bojana Krivokapića (Novi Sad), La custode: necrologio per un teatro in tre tempi Sarah Zuhre Lukanić (Rim), Jezici, riječi Sanje Pilić (Zagreb), Labirint Zorana Tomića (Zagreb), Prozna madrigalkinja Gordane Vlajić (Pančevo).

***

Kuća u Brooklynu u kojoj je deset godina, od 1950. do 1960. godine živio jedan od najpoznatijih američkih poslijeratnih pisaca, Truman Capote, stavljena je na prodaju, i to po cijeni od 18 milijuna dolara. Kuća u kojoj je Capote, među ostalim, napisao i Doručak kod Tiffanyja tako će postati jednom od najskupljih rezidencijalnih objekata u cijeloj saveznoj državi. Karen Heyman, agentica za nekretnine kuće Sotheby's International izjavila je kako se očekuje da će kuća u Brooklyn Heightsu oboriti rekorde te da je potražnja za njom nevjerojatna. Kuća je sagrađena 1839. godine, ima 28 soba, među kojima i 11 spavaćih, golemi vinski podrum, dvorište i mali perivoj veličine 2500 kvadratnih metara. Kuća, o kojoj je Capote pisao u svom eseju A House on the Heights, nije bila na tržištu punih 70 godina. "Živim u Brooklynu. I to namjerno", napisao je Capote 1959. godine, a sada, 60 godina kasnije, još će netko za dvadesetak milijuna dolara moći živjeti u Brooklynu, namjerno. Capote je živio u donjem dijelu kuće, kojeg je unajmljivao, a, kako je u predgovoru eseju A House on the Heights napisao George Plimpton "Capote je, kad nije bilo vlasnika čitavog objekta, pozivao svoje prijatelje na večeru i obilazak kuće te im govorio kako je kuća njegova i kako ju je sam uredio."

***

Još se nije slegla prašina oko memoara jedne od najkontroverznijih pojava na američkoj političkoj sceni posljednjih nekoliko desetljeća, republikanske potpredsjedničke kandidatkinje Sare Palin, a ova ambiciozna političarka već je u procesu pisanja nove knjige. Kako je objavio jedan od najjačih svjetskih izdavača, HarperCollins, koji je prigrlio novu književnu zvijezdu, knjiga pod nazivom America By Heart: Reflections on Family, Faith and Flag bit će objavljena za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije u rujnu. Njezini memoari pod nazivom Going Rouge promovirani su pod egidom "nevjerojatno putovanje jedne obične Amerikanke", a koje se odnosilo na prošlogodišnje trotjedno putovanje koje je ovaj zastrašujući tip lidera za novo stoljeće poduzeo kroz prostranstva Amerike, dok je America by Heart, kažu iz HarperCollinsa "inspirirana tisućama običnih malih ljudi, poštenih Amerikanaca koji su satima čekali u redovima na promocijama njezine knjige, a koji dijele iste vrijednosti kao Palin, upravo one vrijednosti koje su Ameriku učinile ono što je danas." 

Palinova će u knjigu uključiti dijelove knjiga koje su je taknule i koje ukazuju na prave američke vrijednosti, od romana i eseja pa sve do poezije, propovijedi, pisama i biografija, pa čak i riječi nekih pop i country pjesama. Dakako, knjigu neće napisati Palin, već najvjerojatnije Lynn Vincent, ghostwriter konzervativnih političara, inače i autorica memoara Goin Rouge koji su prodani u više od dva milijuna primjeraka.

***

Posljednji mjeseci donijeli su jedan posve novi književni trend, štoviše čak i svojevrsni novi hibridni žanr. Riječ je o tzv. celebrity fantasyju, ili centasyju, gdje američke zvijezde i zvjezdice kombiniraju životni stil celeba sa žanrom fantasyja. U jednom od prijašnjih književnih koktela spominjali smo američku teen zvjezdicu Hilary Duff koja se ubacila u ovaj vlak, a najnovija zvijezda književnica slavna je manekenka Tyra Banks, jedna od manekenki koja je uspjela preživjeti eru supermodela 90-ih i iz nje izići još jača i bogatija. Banks je potpisala ugovor za seriju romana pod nazivom Modelland. Prva od knjiga iz serije izlazi 2011. godine, a prema riječima izdavača, "riječ je o mješavini Top Modela (popularni show Tyre Banks America's Next Top Model) i Harry Pottera, čija radnja počiva na teen protagonistici koja se upisuje na ekskluzivnu akademiju za najzgodnije modele na svijetu, koji uz to što su ultra-super-hot imaju i posebne nadnaravne moći. Tamo će se djevojka truditi da bude prihvaćena za ono što zbilja jest, zgodnu ljepoticu s supermoćima koja je i dobro i moralno ljudsko biće".    

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu