Književni koktel

Srijeda
30.09.2009.

Veliku aferu u Sjedinjenim državama i Velikoj Britaniji izazvala je vijest da J.K. Rowling nije dobila medalju SAD-a za seriju Harrya Pottera i to zbog - čaranja. Naime, u novoobjavljenoj knjizi Matta Latimera, jednog od savjetnika u administraciji Georga Busha i čovjeka koji je Bushu pisao govore, tvrdi se kako Rowlingici nije dodijeljen spomenuti orden, medalja za najviše civilne zasluge i svojevrsni ekvivalent ordena Danice ilirske s cvjetićima od mikrodjelića Baščanske ploče, zato što njezine knjige potiču 'čaranje' i 'prakticiranje crne magije'. Za vrijeme Busheve administracije nagradu je dobila ugledna lista odličnika koja uključuje i imena kao što su Tony Blair, Harper Lee, Muhammad Ali, Alan Greenspan, Nelson Mandela, i, ovo je Bushu sigurno najdraže, čednicu nad čednicama Doris Day, i alfu među mužjacima - Charltona Hestona. Među prvih šesnaest dobitnika u novoj Obaminoj administraciji nalaze se i Stephen Hawking i nedavno preminuli posljednji dinosaur obitelji Kennedy, senator Ted Kennedy, kojem je Bush, prema tvrdnjama iznesenim u Latimerovoj knjizi, odbio dati nagradu jer je 'liberal'.

Ostanimo još sekundu u Americi čiji je kompletni juridički sistem posljednjih dana upregnut u pokušaj da se opravda zatvaranje režisera Romana Polanskog. No, u sjeni tog skandala odvija se još jedan zanimljiv slučaj. Naime, američke vlasti nisu  dopustile ulazak u zemlju poznatog njemačkog urednika i izdavača te bivšeg studentskog aktiviste Karla-Dietricha Wolffa. Međunarodni PEN centar osudio je ovakvo ponašanje američkih vlasti prema svom uglednom članu. Wolff je trebao održati govor na Vassar Collegeu na konferenciji o borbi za ljudska prava u 60-im godinama prošlog stoljeća. Wolff je sada 66-godišnjak, no Amerikanci mu ne mogu zaboraviti osnivanje organizacija kao što su Komitet za solidarnost s Crnim Panterama.  

Kad već spominjemo Ameriku i Amerikance recimo da je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' objavilo novi besplatni original: prijevod zbirke priča američkog prozaika Stevena Almonda, Kako sam živio u ritmu heavy metala, u prijevodu Kristine Vlašić. Steve Almond, američki pisac mlađe generacije pripovijetke, eseje, članke i intervjue objavljuje u najpoznatijim američkim časopisima poput Playboya, Nerva, 3:AM Magazina... Pet je godina radio kao profesor kreativnog pisanja na Boston Collegeu. Kad je 2006. Boston College pozvao Condoleezzu Rice da održi počasni govor, Almond se odlučio pobuniti protiv odavanja počasti "osobi koja se zalaže za govor mržnje", te je podnio javnu ostavku koju je objavio u The Boston Globeu zbog čega je u mnogim medijima bio javno kritiziran, ali i podržavan. Objavio je još jednu zbirku pripovijetki: The Evil B. B. Chow and Other Stories (2005), knjigu autobiografskih zapisa s putovanja po američkim tvornicama bonbona i čokolade Candyfreak: A Journey Through the Chocolate Underbelly of America (2004.), te roman Which Brings Me to You: A Novel in Confessions (2006.) u koautorstvu sa američkom spisateljicom Juliannom Baggott.Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (www.elektronickeknjige.com) dostupno 106 naslova. 

Listopad je mjesec u kojem dolazi do zahuktavanja festivalske ponude u Hrvatskoj i bližoj okolici. Krenimo prvo s bližom okolicom. Treći festival književnosti THINK TANK TOWN, koji otvara prostor piscima s čitavog Balkana, otvorit će Igor Mandić koji će publiku juga Srbije upoznati s dvije svoje posljednje knjige – Sebi pod kožu i U zadnji čas. Ovogodišnji festival nastavlja koncepciju prethodna dva književna okupljanja. Naime, od 1. pa do 3. listopada Leskovac će biti grad u kome će se prikazati presjek recentne književne produkcije, ali će ujedno biti i mjesto za raznorazne tribine te razgovore o bitnim temama kulturnog života.  

Iz Srbije krenimo malo do BiH gdje se održava pjesnička manifestacija Šopovi dani na Plivi 2009. koja će ove godine biti posvećena stvaralaštvu pjesnika Mile Stojića. Posljednjih godina Šopovi dani na Plivi posvećeni su suvremenim piscima pa će tako i  ova manifestacija, koja se održava od 2. do 5. listopada, osim književnih večeri glavni program posvetiti upravo Stojiću, čijem radu će biti posvećen i okrugli stol. Recimo još i da je dodijeljena Andrićeva nagrada za 2008, godinu, a laureat je Mirko Demić koji je nagradu dobio za knjigu pripovijedaka Molski akordi.

I za kraj najavimo da danas, 1. listopada, počinje prvi Književni salon Studentskog centra! Književni salon započinje u 20:00 sati u galeriji SC. Riječ je o novom mjesečnom programu koji u prostor Galerije Studentskog centra dovodi aktualna imena domaće odnosno regionalne književne scene. Salon će otvoriti crnogorski književnik i novinar Andrej Nikolaidis, čiji je posljednji roman Dolazak ove godine premijerno objavljen upravo u Zagrebu. Andrej Nikolaidis rođen je 1974. u Sarajevu. Objavio je prozne knjige Ogledi o ravnodušnosti (1995), Zašto Mira Furlan (1997), Katedrala u Sijetlu (1999), Oni! (2001), Mimesis (2003), Sin (2006), Balkanska rapsodija (2007) i spomenuti Dolazak (2009). Kolumnist je ljubljanskog Dnevnika, sarajevske Slobodne Bosne te podgoričkih Monitora i Vijesti. Također će biti predstavljen aktualni broj književnog časopisa Quorum, koji donosi opsežan Nikolaidisu posvećen temat.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu