Kalkulantska parezija?

Ponedjeljak
24.09.2012.

U današnjim tiskanim i elektronskim medijima rijetko se može naći opsežna i sustavna kritika književnog djela. Stoga svakako valja preporučiti kritiku u kojoj se sarajevski autor Mirnes Sokolović bavi novim romanom crnogorskog autora Andreja Nikolaidisa Odlaganje. Parezija.

Sokolović u kritici imenuje žanr 'beskompromisne' političke literature koja je danas toliko učestala da je postala trivijalna. Premda se takvi književnici prezentiraju kao hrabri i iskreni, njihovi romani uglavnom otkrivaju toplu vodu, a autori za takvu književnost bivaju nagrađivani i prevođeni. Spada li i Nikolaidis u takve kalkulante ili njegov angažirani roman nudi nešto posebno? Koristi li Nikolaidis svoje likove samo da bi izvikivali autorove antifašističke parole? Pročitajte Sokolovićevu recenziju i saznajte njegovo mišljenje.

izvor: Sic
foto: matilda.m.s.

Možda će vas zanimati
Intervju
19.09.2022.

'Jedino što me nikada nije iznevjerilo je mizantropija.'

Prilikom njegova gostovanja na Festivalu svjetske književnosti, Ana Fazekaš razgovarala je s piscem i kolumnistom Andrejem Nikolaidisom.

Piše: An. Fazekaš

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu