Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Opraštamo se s 'Učitavanjem'!

Petak
15.09.2023.

Približava nam se oproštajno izdanje tribine Učitavanje koje će se održati 20. rujna u Booksi. Uhodani moderatorski dvojac Martin Majcenović i Vigor Vukotić odložit će svoje mikrofone (nadamo se, ipak, ne zauvijek!) nakon godina i godina vođenja tribine.

Dakle, službeni rječnik iz arhive književnih događanja pokazuje: učitati znači uvesti u scenu, dati neko prvo iskustvo vezano uz tribine i nastupe pred publikom.

Tribina je učitavala mlade autore u književno polje, one koji još nisu poznati široj književnoj publici, nerijetko i autore s neobjavljenim tekstovima, čime je nedvojbeno unijela živost na zagrebačku književnu scenu, a i šire. Pritom je među gostima i voditeljima uvijek bila opuštena i prijateljska atmosfera, a postala je prepoznatljiva i po još nečemu – u publici konačno nisu sjedili samo prijatelji i rodbina onih koji sudjeluju u tribini, već su se redovito pojavljivala i neka druga i nova lica.

Kako je sve skupa krenulo?

Radi se o projektu koji je proizašao iz Književne grupe 90+, kolektiva mladih pisaca i spisateljica čija je inicijalna ideja djelovanja bila razbiti neke predrasude o autorima i autoricama, tko, što i koliko se čita, postoji li zapravo scena ili je ona zatvorena u nekoliko entuzijasta koji međusobno dijele knjige. Održali su javna čitanja autorske poezije i proze u Zagrebu, a gostovali su i diljem Hrvatske i regije.

Nakon nekog vremena, tribina je svoj dom pronašla u Booksi. Tijekom pandemijskih dana kada nije bilo moguće sastajati se uživo, Ulično Učitavanje je Booksin izlog ugašenih svjetala pretvorilo u uličnu čitaonicu, prostor interakcije s pjesmama i proznim ulomcima gostiju tribine. Bila je to odlična opcija za čitanje to-go!

Na Booksinoj pozornici čitala su se različita pjesnička i prozna ostvarenja, a kroz razgovore su se protegnule najrazličitije teme, od onih ozbiljnih do manje ozbiljnih, kako i zašto pisati, o književnim ambicijama i uzorima, egzistencijalnom pritisku i kreativnim dilemama, hobijima i pokojem receptu (za pisanje, ali i život).

Primjerice, Ines Meštrić i Anita Čeko govorile su o počecima pisanja, koliko su dnevnici povezani s onime što pišu (i jesu li uopće) i koja su ih mjesta tijekom života oblikovala (i jesu li uopće).

Na internacionalnim izdanjima tribine predstavili su se autori i autorice iz regije, BiH, Slovenije, Srbije. U online varijanti Vigor je razgovarao sa Stefanom Markovskim u Makedoniji, i to o promjenama u pisanju tijekom godina, kako graditi likove i izbjeći njihovo ponavljanje, uz još mnogo toga.

Održalo se i glazbeno Učitavanje kada su Martin i Vigor ugostili poznate domaće glazbenike Mariju Butirić (Mary May) i Denisa Kataneca (Klinika Denisa Kataneca), kojima je ovo bila prva književna tribina. Ova varijanta pokazala je kako glazbenici pišu stvarno dobre tekstove!

Sigurno ste primijetili sjajne vizualni identitete tribine, za koje ste nas nerijetko pitali, a radili su ih ilustratorice i dizajnerice Ana Kovačić i, najrecentnije, Nina Ivanović.

Ako ste propustili koju tribinu, pronađite je u našoj arhivi, a tekstove predstavljenih autora i autorica možete čitati u rubrici Proza i poezija.

Dakle, iduće srijede će Martin i Vigor promijeniti svoju uobičajenu perspektivu i voditi razgovor s nama. U planu je čitanje, druženje i zabava – ne može bolje. 

Vidimo se u 20. rujna u 20 sati u Booksi (lako je pamtljivo), pridružite se aplauzu za Martina i Vigora i sve njihove gošće i goste!

Možda će vas zanimati
Video
28.07.2023.

Učitavanje: Ivana Miloš i Hana Matejašić

U posljednjem izdanju tribine 'Učitavanje' moderatori Martin Majcenović i Vigor Vukotić ugostili su dvije mlade pjesnikinje: Ivanu Miloš i Hanu Matejašić

Poezija
15.05.2023.

A htela sam (izbor)

Ususret gostovanju u Booksinom književnom programu, donosimo izbor iz poetsko-proznog eksperimenta 'A htela sam' Maje Solar.

Poezija
18.04.2023.

Nikola Serdar - izbor pjesama

Ususret gostovanju na književnoj tribini 'Učitavanje', donosimo izbor pjesama Nikole Serdara, mladog pjesnika pohvaljenog na natječaju Goran za mlade pjesnike. 

Poezija
17.04.2023.

Vid Bešlić - izbor pjesama

Ususret gostovanju na književnoj tribini 'Učitavanje', donosimo izbor pjesama Vida Bešlića, dobitnika nagrade Goran za mlade pjesnike.

Video
26.05.2022.

Učitavanje: Marina Negotić i Ignac Ratković

Na svibanjskom izdanju tribine 'Učitavanje' gostovali su prozaistica Marina Negotić i pjesnik Ignac Ratković.

Video
05.05.2022.

Učitavanje: Antonio Karlović i Tomislav Augustinčić

U posebnom izdanju tribine 'Učitavanje' na Noć knjige gostovali su Antonio Karlović i Tomislav Augustinčić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu