Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Beskrajna rečenica Lászla Krasznahorkaia

Large 61728544 2202640439772392 2832181939849396224 n
Utorak
06.04.2021.

Tribina Književni petak Knjižnica grada Zagreba na svom idućem izdanju za temu ima jednog od najznačajnijih suvremenih svjetskih proznih pisaca te autora kojeg je prije koju godinu Booksa s posebnim ponosom ugostila, Lászla Krasznahorkaia.

O tome kako je bilo surađivati i prijateljevati s Krasznahorkaijem, u petak, 9. travnja 2021. u 20 sati govorit će Petar Milat iz Multimedijalnog instituta (intervju s Petrom povodom izlaska knjige ovog velikog pisca nađite ovdje), a o iskustvu prevođenja njegovih beskrajno dugih rečenica prevoditeljica s mađarskog Viktorija Šantić. Urednica i voditeljica tribine je Sanja Baković.

Tribina će se održati uživo u čitaonici Gradske knjižnice, a prenosit će se i na Facebooku i YouTube-u.  Za sudjelovanje uživo prijaviti se trebate na linku do četvrtka, 8. travnja ili do popunjenja mjesta.

László Krasznahorkai poznat je po dugim rečenicama bez interpunkcije, izazovnima i za čitatelje i za prevoditelje. Po njegovim je romanima znameniti redatelj Béla Tarr snimao filmove, a jedan je i od dobitnika najvažnije američke književne nagrade National Book Award. Godine 2019. u Zagrebu na Festivalu europske kratke priče predstavio je svoju knjigu Uvijek za Homerom, napisanu na temelju posjeta Dalmaciji koji su 2016. inicirali njegovi izdavači iz Multimedijalnog instituta. Snimku gostovanja pogledajte ovdje.

Uvijek za Homerom tekst je istodobno inspiriran mediteranskim pejsažom i umjetničkim djelima piščevih prijatelja — crtežima berlinskog slikara Maxa Neumanna i glazbom njujorškog bubnjara Elija Keszlera. Obojica umjetnika su pak sa svoje strane odgovorila na Krasznahorkaijevu priču stvarajući nova djela, čime je Uvijek za Homerom postao jedinstveni triptih ili ansambl književnosti, slikarstva i glazbe. Nastao u suradnji vodećih suvremenih svjetskih umjetnika Uvijek za Homerom je dokument neprestanog eksperimentiranja, veoma nalik na Odisejeva putovanja. Knjigu možete naći u Booksi, ili je preuzeti na linku.

Izdavač OceanMore objavio je pak Krasznahorkaijeva ključna djela – Rat i rat, Seiobo je bila tamo dolje, Sotonski tango i Svijet ide dalje, zbirku koju smo svojedobno zdušno preporučili.

Više informacija o tribini pronađite na linku.


Izvor: KGZ

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu