Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

28. Sa(n)jam knjige u Istri

Large novo

Foto: 'Sanjam knjige u Istri'.

Utorak
08.11.2022.

Knjigoljupci i knjigolovci neće uspjeti stići do daha u studenom. Interliber će brzo proći, a onda se koferi trebaju pakirati za Istru.

Nakon dvije godine alternativnih lutanja, ovogodišnji 28. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 25. studenog do 4. prosinca u Domu hrvatskih branitelja, gdje će ovoga puta u fokusu biti tema Povratak.

Sasvim simbolički, Sajam tako bilježi povratak mjestu i terminu svog održavanja kao odrednicama vlastite prepoznatljivosti i identiteta. U desetodnevnom festivalskom programu – od Doručka s autorom preko okruglih stolova do večernjih premijera i izložbi – tema povratka bit će aktualna u različitim značenjima, nadilazeći puku definiciju "vraćanja onome što je bilo prekinuto". 

U Pulu stiže slavni mađarski pisac i scenarist, dobitnik Bookera, László Krasznahorkai kojemu se posebno veselimo, a u čijim djelima prevladavaju motivi odlazaka i vraćanja. Na programu pulskog sajma je čitateljski performans Uvijek za Homerom uz cijenjenog mađarskog jazz-bubnjara Silvestra Miklósa, a knjigu je premijerno Booksa objavila s MaMom u zajedničkoj biblioteci Prijatelji. Ovom prigodom, kao ilustrator Krasznohorkaijevih knjiga, dolazi i doajen njemačke umjetničke scene Max Neumann, nagrađivan utjecajnim slikarskim nagradama. Bit će postavljena i izložba s crtežima iz spomenute knjige koju je Krasznahorkai pisao u povodu posjeta Dalmaciji, a premijerno će se predstaviti hrvatski prijevod romana Povratak baruna Wenckheima.

Uz Mađarsku je vezana i Katalin Ladik, avangardna pjesnikinja, glumica i performerica provokativnog umjetničkog djelovanja koja će nastupati sa svojim izabranim pjesmama u zbirci Raspjevane žeraviceZapadnoafričku književnost približit će nam književnica Kasimma koja se prvi put pojavljuje u hrvatskoj prijevodnoj literaturi, i to zbirkom kratkih priča Portret za dar-marNa popisu inozemnih autorica pulskoga sajma nalazi se i bugarska spisateljica sa škotskom adresom Kapka Kassabova, i to s knjigom Granica: putovanje na rub Europe – kojom putopisno donosi povratak u svoju domovinu i njezine balkanske granice. Suvremena finska spisateljica Sofi Oksanen predstavit će se međunarodnim bestselerom Pseći park vezanim uz postsovjetsku Ukrajinu. 

U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja Piera Paola Pasolinija Sajam će u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Zajednicom Talijana Pula iznjedriti i novi program pod nazivom Storie italiane posvećen upravo velikom talijanskom redatelju i književniku.

Pouzdano je da će se stolica više tražiti na promociji knjiga feralovaca – Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, pogotovo kada će u sklopu formata Autor čita autora zajedno nastupati na sajamskoj pozornici. Publika će s nestrpljenjem dočekati i Puli dragog pisca Gorana Vojnovića, kao i Dragana Velikića. Prvi put na Sajam stiže riječki pisac Zoran Žmirić, osječka spisateljica Ivana Šojat, bosanskohercegovački pisci Semezdin Mehmedinović i Selvedin Avdić, slovenski književnik Andrej Blatnik i slovenski publicist Martin Pogačar.

Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Najmlađi će ponovno uživati u Libriću na Sajmu i uživo razgovarati s autorima omiljenih slikovnica. Stariji osnovnoškolci upoznat će vrhunsku domaću ilustratorsku scenu uz Klaru Rusan, Klasju Habjan, Mislava Lešića, Ivanu Pipal, Agatu Lučić i selektora programa Hop lektire Dominika Vukovića. Srednjoškolci će pak programom PULikulArna reforma književnim klasicima pristupiti na nekonvencionalan način uz voditelja Emira Imamovića i sajamske goste.

Od klasika kreće i vizualna priča sajma koju dizajner Mauricio Ferlin kroji Bulgakovljevim romanom Majstor i Margarita.

Razmišljanja o povratku možete pratiti na stranici Sajma, a ostale detalje o programu provjerite ovdje.

Veselimo se druženju u Puli!

Izvor: Sanjam knjige.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu