Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

26. Kvirinovi poetski susreti

Large sisak

Kolaž (Dajana Grubić, 'Flickr'; Kelly Sikkema, 'Unsplash'). 

Srijeda
08.06.2022.

Svi koji prate godišnji ritam poezije i događanja vezana uz život stihova znaju da nas ovaj vikend očekuje važna pjesnička manifestacija. Od 10. do 12. lipnja u Sisku se po dvadeset i šesti put okupljaju hrvatski pjesnici i ljubitelji poezije na Kvirinovim poetskim susretima. Posjetitelje u tri dana očekuje raznovrstan program ispunjen poezijom, glazbom, promocijama knjiga i časopisa. 
 
Program započinje u petak, 10. lipnja u 20 sati, dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima Milku Valentu za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu, a Denisu Ćosiću bit će dodijeljena nagrada Mali Kvirin za najbolju knjigu poezije autoru do 35 godina starosti pod nazivom Košute su plakale bez rogova.

U obrazloženju nagrade Mirku Valentu Miroslav Mićanović je napisao: 

"Riječ je o pjesniku koji je iz knjige u knjigu, uporno i postupno, mijenjao pjesničku strategiju i odnos prema tekstu, ali drskost i provokacija njegova su stalna prateća tema i namjera: steći i zateći čitatelja, stvoriti i sačuvati prostor, promjenom tematskog ili strateškog registra odgovoriti na izazov novih praksi.
  
U Valentovoj poetičkoj nestalnosti stalna je strategija, gesta, istraživanje tekstualnosti. Pjesnikova je namjera autorski intervenirati, umiješati se, biti bez autocenzure, pisati i misliti proturječno, provokativno, meandrirajući i polemizirajući, služeći se citatom, parafrazom, ironijom i ponekom samoironijom u vlastitoj i o vlastitoj pjesničkoj radionici. Opsjednutost opscenošću, seksualnošću i njezinim figurama upisuje se i čita iz perspektive onoga Drugog, onoga koga se može (i treba, misli pjesnik) sablazniti i uznemiriti."

Ovu prestižnu nagradu, Plaketu sv. Kvirina, prethodno su primili ugledne pjesnikinje i pjesnici Gordana Benić, Andriana Škunca, Zvonko Kovač, Branko Maleš, Miroslav Mićanović i drugi. 

U obrazloženju nagrade Denisu Ćosiću Darija Žilić i Tin Lemac istaknuli su sljedeće:

"Mladi pjesnik Denis Ćosić (1996.) započeo je svoj pjesnički put zbirkom Neonski bog mržnje za koju je dobio nagradu na Pjesničkim susretima u Drenovcima. Tu zbirku možemo odvojiti od ostalih dviju s obzirom na različitost poetike i stila. U njoj je vidan semkonkretistički utjecaj i razvijanje poetike na liniji manirizacije i hipermanirizacije poetskog gradiva. Druga zbirka Crveno prije sutona nagrađena prestižnim Goranom za mlade pjesnike razvija mitološko-simbolički modus kao dominantni poetski konstituens kroz raznovrsne lirske situacije, pojmovne veze, simbolički konotirane metafore.

U zbirci Košute su plakale bez rogova nalazimo pedeset nenaslovljenih pjesama koje su postavljene u okvir koncepcije imaginarne patrijarhalne zajednice, a upečatljiv je i snažan glas lirske junakinje koja o svemu tome kazuje, o svim tim mitemima, praznovjerjima, izmišljenim kozmogonijama, nepravdama  prema ženama."
 
Nakon razgovora o pjesništvu dobitnika nagrada i njihovog pjesničkog čitanja, pridružit će im se pjesnikinje i pjesnici, ovogodišnji gosti Susreta Krešimir Bagić, Romana Brolih, Sanja Bužimkić, Lidija Deduš, Lana Derkač, Sanja Domenuš, Monika Herceg, Marijan Grakalić, Marin Kos, Andrijana Kos Lajtman, Tin Lemac, Divna Lončar, Lili Koci, Ines Kosturin, Miroslav Kirin, Siniša Matasović, Tihana Matijević Petrac, Miroslav Mićanović, Zrinka Posavec, Petra Sigur, Senka Slivar, Damir Radić, Boris Vrga, Đurđica Vuković i Darija Žilić.

U okviru Susreta nastupit će cijenjena jazz vokalistica Lela Kaplowitz s pijanistom Joeom Kaplowitzem, a održat će se i predstavljanje Banijske književne antologije autora Miroslava Kirina i Borisa Vrge. Detaljne informacije o programu dostupne su ovdje.

Pridružite se rijeci poezije ovaj vikend u Sisku!

Izvor: Culturenet.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu