Tjedan zabranjenih knjiga

Četvrtak
04.10.2012.

Amerikanci imaju neobičan običaj da, na reakciju zabrinutih građana, znaju zabraniti knjige koje vrijeđaju društveno ćudoređe. Da bi ipak pokazali svoju liberalnost i ukazali na neobične kriterije zabrane, Američka udruga knjižnica (ALA) proglasila je prvi tjedan listopada tjednom zabranjenih knjiga. Pritom se misli na knjige koje su zbog prigovora članova morale biti uklonjene s polica javnih knjižnica.

Tokom povijesti, žrtve ovih zabrana bile su i knjige poput Uliksa ili Ljubavnika lady Chatterley. U današnje vrijeme radi se uglavnom o knjigama za mlade koje su odrasli procjenili nepogodnima.

U proteklih godinu dana najviše zahtjeva za zabranom zaprimili su sljedeći naslovi:
1. ttyl; ttfn; l8r, g8r, Lauren Myracle: Radi se o seriji knjiga za tinejdžere (naslov je izveden iz SMS skraćenica). Knjiga je prijavljena zbog 'neprikladnog jezika', 'religijske pristranosti' (?!), 'seksualne eksplicitnosti'  i, naravno, 'neprilagođenosti godinama čitatelja'.
2. Boja zemlje, Kim Dong Hwa) Strip serija korejskog autora zapravo je namijenjena odraslima, ali zbog nemara bi često završila na dječjem odjelu knjižnica. Sudeći po broju prijava, seksualno eksplicitni strip očito je šokirao mnoge roditelje koji su se susreli s djelom korejskog autora.
3. Igre gladi, Suzanne Collins: Popularna trilogija tek je treća po broju prijava, ali definitivno prednjači maštovitim razlozima zbog kojih je prijavljivana. Tako među razloge zbog kojih bi ovu knjigu trebalo zabraniti stoje govor protiv obitelji i protiv naroda (!), neosjetljivost, nasilje i okultizam/sotonizam.

Od ostalih knjiga valja svakako izdvojiti i Huxleyev Vrli novi svijet na sedmom mjestu (zbog neosjetljivosti, golotinje, rasizma i religijske pristranosti) te Leejev roman Ubiti pticu rugalicu (zbog prostog jezika i rasizma).

izvor: Lumen i GalleyCat
foto: Rob Dumas

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu