Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Važno je zvati se Oscar

Large 427
Utorak
16.10.2007.

Pomalo bizarna anketa koju je ovih dana sprovela internetska televizijska postaja Dave među 3.000 pretežno mlađih muških ispitanika pokazala je da Britanci smatraju muškarce smješnijima od žena, a za najsmješniju osobu Velike Britanije ikad odabrali su – Oscara Wildea. Ovog Irca i inače krasi titula jednog od 'najdovitljivijih' autora svih vremena, a na listi se našao u društvu s npr. nobelovcem i političarem Winstonom Churchillom te Shakespeareom, koji se smjestio samo dva mjesta iznad Liama Gallaghera iz grupe Oasis.

Titula najsmješnije Britanke pripala je Željeznoj dami – Margaret Thatcher, koja se našla tek na 12. mjestu, a slijedi je 'kraljica romantičnih komedija', Jane Austen, uz čije su romane poput Razum i osjećaji te Ponos i predrasude, kao i brojne ekranizacije odrastale generacije britanskih školaraca. Izgleda da niti aktualan biografski film Becoming Jane, predstavljen prošlog tjedna na Frankfurtskom sajmu knjiga, nije pomogao Austen u podizanju popularnosti među muškim čitateljstvom, koje očito preferira britki humor cinika i estete Wildea. Zanimljivo je da je i sam Wilde bio poznat po ironičnim dosjetkama o ženama poput "Usidjelica je žena koja čeka - i ne dočeka. ", a jedna takva trenutno je izložena i u Booksi u sklopu izložbe Ive Kovač 'citati.plakate.googlepages.com'.


Wilde sa svojih devet dramskih djela, od kojih je najpoznatija komedija Važno je zvati se Ernest, i dalje ostaje popularan izbor na repertoaru brojnih svjetskih kazališta, čemu u prilog ide i činjenica da njegove pretežno kratke doskočice odlično zvuče i u prijevodu, a njegov jedini roman, kultna Slika Doriana Graya, čita se kao svojevrsna studija estetike protkana čitavom plejadom aforizama.

Popis njegovih dosjetki je pozamašan pa tako postoji i više verzija o tome koju su bile njegove posljednje riječi (nije isključeno ni da su sve istinite). Izdvajamo dvije varijante: navodno je Wilde umirući u pariškoj hotelskoj sobi nazdravio čašom šampanjca i riječima "Umirem kako sam i živio, preko svojih mogućnosti.", a nešto ironičnija verzija uključuje sada već legendarnu izjavu: "Ili maknite ove zavjese ili ću ja otići."

Wildeove aforizme na hrvatskom možete naći u zbirci citata u izdanju Šarenog dućana Zločeste misli, a za one nestrpljive evo izbor još nekoliko njih pa sami procijenite da li je uistinu zaslužio titulu najboljeg:

Prijatelja biram po izgledu, poznanika po karakteru, a neprijatelja po pameti. Nemam nijednog glupog neprijatelja...

Volim muškarce s budućnošću i žene s prošlošću.
Cinik zna cijenu svega, ali ne zna vrijednost ničega.
Dobar savjet uvijek samo proslijedim. Meni nikada ne pomogne.
Opasno je biti iskren, ako nisi glup.

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage 06 the smiths 16.01.2014.

Glazbeni dnevnik: Fešta mrtvih pjesnika

Morrissey šeta grobljem, budi duhove preminulih pisaca i izmjenjuje cinične komentare sa svojim uzorom, Oscarom Wildeom. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu