Ponedjeljak
09.04.2018.

Trojica članova napustila Nobelov žiri
Extra_large_svedska2
Švedska akademija, Stockholm (Foto: Let Ideas Compete / Flickr)
A+ A-
Optužbe za seksualno zlostavljanje potresle su i Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost
 
Peter Englund, Klas Östergren i Kjell Espmark zajedno su napustili žiri za dodjelu Nobela, i to zbog nezadovoljstva time kako je Akademija reagirala na optužbe da je čovjek blizak upravi seksualni zlostavljač. Ovaj potez prilično je drastičan s obzirom da je članstvo u tajnovitom žiriju za dodjelu Nobela doživotno i da nitko nikad nije samoinicijativno napustio tu poziciju.
 
Trojica sad već bivših članova medijima su rekli da Švedska akademija ima "ozbiljne probleme" koje ne pokušava riješiti jer "postavlja osobna prijateljstva i druge irelevantne aspekte ispred svog integriteta". Englund je pojasnio da se radi o odnosu Akademije prema slučaju neimenovanog direktora jednog književnog kluba u Stockholmu koji je u studenom 2017. u novinama Dagens Nyheter optužen za seksualno zlostavljanje 18 žena.
 
Akademija je raskinula sve formalne veze s tom osobom, no sukob u Akademiji navodno se dogodio jer su trojica članova zahtijevala da se iz članstva isključi prijatelj navedene osobe. Kad prijedlog nije prošao, podnijeli su ostavku.
 
Žiri za dodjelu Nobela ima 18 članova, a opcija nečijeg odlaska prije smrti nije ni predviđena statutom. Dok se propisi ne promjene, o Nobelu će odlučivati preostalih 15 članova.
 
Valja dodati da su pojedini članovi i ranije pokušali napustiti članstvo: 1989. troje ljudi htjelo je napustiti žiri jer Akademija nije osudila Homeinijevu fatvu na Salmana Rushdieja, ali Akademija je odbila njihove ostavke. Knut Ahnlund podnio je ostavku 2005. zbog dodjele Nobela austrijskoj spisateljici Elfriede Jelinek, no on ionako od 1996. nije bio aktivan član Akademije.

izvor: The Guardian
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.