Ponedjeljak
04.04.2016.

Tko je zapravo neodgovoran?

booksaExtra_large_min_kul
Ministarstvo kulture (Foto: Suradnik 13 / Wikipedia)
A+ A-
Splitskog književnika i novinara Antu Tomića prije četiri dana na ulici su napala dvojica huligana. Značaju tog neugodnog ekscesa doprinijela je reakcija Ministarstva kulture koje je, uz ogradu, prebacilo odgovornost za napad na samog autora. Konkretno, Ministarstvo je priopćilo: "Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ."

Na izjavu Ministarstva reagirala je inicijativa Kulturnjaci 2016 sa svojim priopćenjem:

"Priopćenje Ministarstva kulture RH povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH.
 
Time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH.
 
Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva.
 
S obzirom na već dosadašnje izjave i postupke ministra Hasanbegovića usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem, tražimo od g. Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture RH. To je jedini način da g. Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH."
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.