Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko je zapravo neodgovoran?

Large min kul Ministarstvo kulture (Foto: Suradnik 13 / Wikipedia)
Nedjelja
03.04.2016.
Splitskog književnika i novinara Antu Tomića prije četiri dana na ulici su napala dvojica huligana. Značaju tog neugodnog ekscesa doprinijela je reakcija Ministarstva kulture koje je, uz ogradu, prebacilo odgovornost za napad na samog autora. Konkretno, Ministarstvo je priopćilo: "Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ."

Na izjavu Ministarstva reagirala je inicijativa Kulturnjaci 2016 sa svojim priopćenjem:

"Priopćenje Ministarstva kulture RH povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH.
Time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH.
Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva.
S obzirom na već dosadašnje izjave i postupke ministra Hasanbegovića usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem, tražimo od g. Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture RH. To je jedini način da g. Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH."
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage untitled design  27 21.02.2022.

Rez amo, rez tamo

Analizirali smo rezultate 'Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu' koji se tiču književnosti.

Piše: Ivana Dražić

Video
Homepage untitled design  13 13.10.2021.

Kultura na remontu: Od čega vi zapravo živite?

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u parku ispred Bookse održana je prva u ciklusu tribina 'Kultura na remontu' pod nazivom 'Od čega vi zapravo živite?'.

U fokusu
Homepage pexels photo 147634 15.07.2021.

Dobrodošli, dragi mladi!

O efektu koji je Nagrada mlade kritike proizvela pisano je mnogo, a Tomislav Augustinčić u ovom tekstu detaljnije je promotrio sam projekt

Piše: Tomislav Augustinčić

U fokusu
Homepage pexels adisak %e0%b8%a3%e0%b8%b1%e0%b8%81%e0%b9%83%e0%b8%99%e0%b8%ab%e0%b8%a5%e0%b8%a7%e0%b8%87%e0%b8%95%e0%b8%a5%e0%b8%ad%e0%b8%94%e0%b8%81%e0%b8%b2%e0%b8%a5 1691345 02.07.2021.

Niz ekscesa ili ekscesni niz?

Je li situacija s 'Nagradom mlade kritike' izolirani eksces ili kontinuirana kulturna politika?

Piše: Matija Prica

U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  10 05.05.2021.

Kako kvantificirati kvalitetu?

Malo što kada je u pitanju književnost u konačnici bude jednostavno, naročito ono kada se putem Javnog poziva nastoje uspostaviti univerzalni kriteriji po kojima će se izabrati najbolja ostvarenja u protekle dvije godine.

Piše: Matija Prica

U fokusu
Homepage aron visuals bxoxnq26b7o unsplash 18.03.2021.

Strategija neodlučnosti

Analizirali smo rezultate 'Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi' koji se odnose na književnost.

Piše: Matija Prica

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu