Ponedjeljak
20.05.2019.

"Tik-tak" za Lapis Histriae
Extra_large_monika_herceg
A+ A-

Na 14. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae s temom hrabrost pristiglo je ove godine 128 priča na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom, crnogorskom i talijanskom jeziku.

Žiri koji čine pisci Laura Marchig, Marko Sosič i Tea Tulić je odlučio da ove godine nagradu dobije Monika Herceg za priču Tik-tak

U užem izboru za nagradu bile su još sljedeće priče: Blato Emira Imamovića Pirkea (Šibenik), Koordinate Branke Selaković (Beograd), Trebala je biti katarza Omera Ć. Ibrahimagića (Tuzla), Zdravo ruko, milosti puna Želimira Periša (Zadar) i La corriera Luciane Melon (Trst).

Za knjigu Lapis Histriae 2019, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su još sljedeće priče: Azadinin pogum Maje Gal Štromar (Ljubljana), Tepsija Olje Savičević Ivančević (Split), Buđ Damira Nedića (Kragujevac), Silvijina priča Aide Šečić Nezirević (Sarajevo), Ode važan Muharema Bazdulja (Beograd), i Kebe in Benjamin Tomaža Lapajnea Dekleve (Ljubljana).

Obrazloženje žirija prenosimo u cijelosti:
"U priči Tik-tak Monike Herceg čitateljima se obraća majka izbjeglica koja je s trogodišnjom kćeri prepješačila „četvrtinu opsega planeta" da bi došla do granice zapadnog svijeta – tražeći „malo mjesta" za njih dvije, malo mjesta za njihov novi život. Pripovijedanje se i odvija kao neka vrst ironičnog razgovora sa zapadnim „organima reda", ali uz samosvijest koja ima kozmičke dimenzije i koja je rezultat majčinskog krajnjeg žrtvovanja za život kćeri. Duboka je i slojevita refleksivnost glavne junakinje: gubitak muža i domovine, iskustvo egzistencijalne praznine, varljivosti i prolaznosti svega vidljivog, osnova je neumorne majčinske pokrenutosti i snage za strpljivu izgradnju novog svijeta i novog jezika koji bi čuvao životnu perspektivu za njezinu kći. S nesvakidašnjim, nadahnutim osjećajem za svaki detalj i ritam pripovjednog teksta, Herceg povezuje kozmičku prošlost svijeta i aktualnu političku stvarnost u osnovnim pitanjima vezanim za sudbinu humanosti u budućnosti. I pri tome to čini prizemljeno, suosjećajno i hrabro, s humorom koji zove na pobunu."

Više informacija na linku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.