Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Terry Pratchett je bolestan

Large 551
Srijeda
12.12.2007.

Britanski megapopularni pisac Terry Pratchett (1948.), autor kultnog fantasy serijala o svijetu Discworld čija su djela prevedena na 33 jezika i prodana u više od 55 milijuna primjeraka, objavio je da mu je dijagnosticiran početni stadij rijetkog oblika Alzheimerove bolesti.

Pedesetdevetogodišnji književnik na blogu svog ilustratora Paula Kidbyja piše da je vijest primio "poprilično filozofski" i "s umjerenim optimizmom" te da je treba interpretirati kao "još nisam mrtav". Zbog toga i navodi da planira završiti sve svoje tekuće, a i što je više moguće budućih poslova.

Pratchett je ranije ove godine zbog problema s koordinacijom očiju i ruku otišao snimiti glavu. Magnetska rezonanca pokazala je neka mrtva tkiva pa se mislilo da je par godina ranije doživio blagi moždani udar. Sad se ipak zna da iza 'udara' stoji opaka bolest.

Pratchett, koji drži britanski rekord za autora čije se knjige najviše mažnjavaju u dućanima, očito se nije previše zbedirao zbog boleštine. U izjavi navodi da završava roman Nation i priprema novi - Unseen Academicals. Jedan od najpopularnijih i najzabavnijih autora na svijetu ima smisla za humor čak i kad je suočen s lošim vijestima. Naime, moli sve poznate i nepoznate da mu se, koliko god to bilo humano, ne obraćaju s rečenicom "Mogu li ti ikako pomoći?", osim ako nisu stručnjaci za kemijske procese u mozgu.

Nažalost, svi smo mi smrtni i pomoći tu nema, jedino nam ostaje nada da će ova bolest biti blaga prema majstoru Pratchettu i da će ga pustiti da radi još koju godinicu/desetljeće...

Dossier o Terryju Pratchettu pročitajte - ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu