Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Stižu 'Prijatelji'

Large badiou Alain Badiou
Utorak
27.10.2015.
U ovim vremenima velikih riječi kao što su solidarnost, kolektiv i zajedništvo, prijateljstvo je ostalo u drugom planu. No prijateljstvo nije tek privatni odnos između dvoje ljudi, nego i osnovna veza između privatne i društvene sfere. Upravo ta poveznica čini temelj nove biblioteke Prijatelji.
U suradnji s Multimedijalnim institutom pokrenuli smo biblioteku u kojoj objavljujemo kraće književne i esejističke tekstove pisaca s kojima imamo prijateljske odnose. Prijateljstvo se proteže ne samo na izabrane autore, već i na suradnike na projektu pa su tako za dizajn zaduženi umjetnici iz kolektiva Škart s kojima Booksa i Multimedijalni institut godinama surađuju.
I dok neke knjige shvaćamo kao neupitne autoritete, a s drugim djelima ne želimo imati posla, cilj ove biblioteke je objaviti knjige koje i čitateljima mogu biti kao prijatelji: bliski i razumljivi, ponekad neugodni, ali uvijek raspoloženi za dobar razgovor.
Prvi naslovi biblioteke Prijatelji su eseji Karaoke kultura nagrađivane književnice Dubravke Ugrešić i Metafizika stvarne sreće francuskog filozofa Alaina Badioua koji izlaze u studenom 2015. 
U Karaoke kulturi, eseju prvobitno objavljenom u zbirci Napad na minibar, Ugrešić kaže: 
Karaoke manje podržavaju demokratsku ideju da svatko može ako hoće, a više demokratsku praksu da svatko hoće kad već može. (...) Tražili smo slobodu, dobili smo slobodu igre, čak smo i igru shvatili kao slobodu kreveljenja.
'Sretnik' Badiou pak navodi:
Upravo su veliki antifilozofi ti koji nas uče da se sve što ima istinsku vrijednost ne stječe na radnom mjestu ili usvajanjem dominantnih ideja, nego sudjelovanjem u raskidu s načinom na koji stvari inače funkcioniraju.
Prijatelji su prvi izdavački poduhvat Kulturtregera i Bookse koji su dosad izdavali knjige samo u okviru specifičnih projekata poput Revije malih književnosti.

***

Tekst je nastao u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj (Aesthetic Education Expanded) koji je financiran u sklopu programa 'Kreativna Europa' Europske unije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu