Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Spiderman i Mary Jane - kraj romanse?

Large 616
Utorak
15.01.2008.

Ako vam je Spiderman poznat samo preko holivudskog blockbustera s Tobeyjem Maguireom i Kirsten Dunst, onda bi vas mogao iznenaditi podatak da su u stripu čovjek-pauk i odabranica njegova srca Mary Jane Watson već 21 godinu u sretnom braku. To jest, bili su do prošlog tjedna.

Broj 545. popularnog stripa, nazvan 'One more Day' donosi neočekivani obrat koji je razbjesnio brojne Spideyjeve fanove. Kako bi spasili život Spidermanove tete May koja je u komi, Peter i Mary sklapaju ugovor s vragolikim negativcem Mefistom koji vraća vrijeme unazad i tako, doduše, spašava tetu, ali vraća Spideyja u tinejdžerske godine, razvrgavajući tim činom njegov dugogodišnji brak s crvenokosom seks-bombom.

Na brisanje dvaju desetljeća Spidermanove povijesti, inače bezazleni geeky fanovi reagirali su okupivši se u rekordnom broju u legendarnoj stripoteci Rocketship na Brooklynu, gdje su prošlu srijedu Spideyjevi autori potpisivali kontroverzni broj, obilježavajući tako novu stranicu u životu popularnog superheroja. Možda bi sve i ostalo samo na dobacivanju piscima da su đubrad da scenarist Dan Slott nije odlučio napetu atmosferu smekšati s malo humora: "Pa dečki, ak' ste sad poludjeli, što ćete onda napraviti kad vratimo Gwen!" (Spideyjevu bivšu). I onda je krenuo kaos. Još se ne zna tko je prvi pucao, no u sekundi su prodavaonicom letjeli brojni projektili - DC-ovi Absolute Editions i Marvelovi Omnibusi. Srećom, debele knjige u rukama 'atleta' kakvi su Spidermanovi fanovi i nisu neko opasno oružje, pa jako ozlijeđenih nije bilo, barem dok nije došla američka superpolicija. Neki je uživljeniji fan, vjerojatno u činu odavanja počasti obožavanom superheroju, poprskao lice jednog murjaka, ah, kako primjereno, Silly Stringom, na što je dobio odgovor u vidu pendreka po nosu kojeg sad liječi u njujorškoj Prezbiterijanskoj bolnici. Mrtvih nije bilo.

Marvelovci ovaj čin potpunog zanemarivanja svojih dugogodišnjih fanova i njihovih želja objašnjavaju originalnom činjenicom da zbog braka žale otkad su ga odlučili sklopiti. (Join the club!) Glavni urednik Marvel Comicsa, Joe Quesada, u intervjuu za stranicu Comic Book Resources kaže: "Na kraju krajeva, moj posao je održati likove svježima kako bi se svidjeli novoj publici te planirati unaprijed s nadom da ćemo privući još više fanova."

No, Quesada kao da sam sebi skače u usta, jer prve reakcije ukazuju na to da je Marvel na dobrome putu da izgubi dio najnabrijanijih fanova stripova o Spideyju. Jedan od posjetitelja stripoteke te kobne srijede izjavio je da je kupio 5 primjeraka kontroverznog stripa: "Dva za sebe, zbog ilustracija, i tri da ih podrapam i pošaljem Quesadi da vidi da nas ne može zajebavati." Na Marvelovu sreću, geek i bojkot dva su nespojiva pojma.

Na forumu Comics Should be Good (Stripovi bi trebali biti dobri), drugi je razljućeni fan napisao: "Klonirani Spidey? To je bilo sranje, ali sam ga prihvatio. Tu stvar možeš u par rečenica objasniti svima, pa i nekome tko ne čita stripove. Mefisto briše pamćenje i mijenja kontinuitet? E pa, to je već teže popušiti i objasniti. Ovaj dugački thread dokazuje da to ni mi, zagriženi fanovi, ne možemo prožvakati, kako će onda neki novi čitatelj?"

Iako ovo nije prvi put da scenaristi svojim potezima izazivaju bijes fanova – učinili su to i ranije ubivši npr. Captaina Americu i objavivši strip Batman vs. Al-Q'aeda, izgleda da su ovaj put dotakli mjesto koje nisu smjeli dirati.

Doduše, neki im manje ratoborni fanovi ne zamjeraju toliko činjenicu da su razvrgnuli brak, koliko neinventivan način na koji su to učinili. Keith Giffen, novinar na Comic Books Resources, u postu kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje, ponudio je 25 boljih razloga za raspad već razvrgnutog braka. Naš favorit je broj 8: 'Kiborški implantati ne vibriraju'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu