Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Something completely different

Large 457
Utorak
30.10.2007.

U novoizašlom izdanju Naklade Ljevak pod indikativnim naslovom – Monty Python: autobiografija možete se upoznati (ako već do sada niste) sa svih šest članova najslavnije komičarske postave dvadesetog stoljeća. Oni su Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, John Cleese i Michael Palin.

Premda naslov inzistira da je riječ o autobiografiji, mnogi ljubitelji Pythona znat će da se taj termin ne može dosljedno primijeniti. Naime, od šest članova petorica još uvijek lutaju ovom zemljom, dok je Grahamu Chapmanu (kako to oni kažu) 'istekao rok'. Prazno mjesto u knjizi ispunili su njegov dugogodišnji partner David Sherlock, Chapmanov brat John i njegova supruga Pam.

   Komemoracija Grahama Chapmana, prosinac 1989. 


"Godine 1969. šestorica engleskih džentlmena (no dobro, jedan je bio Velšanin, a jedan obično američko zabadalo) našli su se kako bi stvorili novu televizijsku emisiju o beskrupuloznom, lažljivom i uopće vrlo ljigavom kazališnom agentu po imenu Monty Python". Ostalo je, kako se to zgodno kaže, povijest.

Knjiga na 350 stranica donosi mnoštvo nepoznatih detalja (a mislili ste da o Pajtonima znate sve!), kao i 64 stranice fotografskog materijala, koji seže od najranijih snimaka slavne šestorke, pa sve do snimaka sa seta posljednjeg zajedničkog filma – Smisao života (Monty Python's The meaning of life).

Kako knjiga obiluje raznoraznim suludim informacijama, ne možemo odoljeti, a da vam ne prenesemo jednu. Tako saznajemo da je pisanje scenarija u društvu Johna Cleesa bila prava mora za većinu Pythonovaca. Cjepidlaka s Cambridgea inzistirao je da svaki scenarij bude dorađen do najsitnijeg detalja. Jedini kojemu ovo nije smetalo bio je Graham Chapman, koji bi sjedio zavaljen u fotelju, pušio lulu i s vremena na vrijeme komentirao – "To je dobro. Smiješno je." Ili "To ti ništa ne valja. Nije smiješno." Mitovi govore kako je Chapman imao nevjerojatno istančan osjećaj za humor i sve ono što je on blagoslovio polučilo je veliki uspjeh.

Malo je poznato kako su produkciju prvog filma izašlog iz Montyjeve radionice – Monty Python and the Holy Grail potpomogli Led Zeppelin, Genesis i Pink Floyd, dok je za produkciju drugog filma – Life of Brian George Harrison založio vlastitu kuću.

Povijest Montyja Pythona na ovim prostorima nije tako mlada kako bi to mogli pomisliti. Kako je to na jučerašnjoj promociji naglasio Ðelo Hadžiselimović, već 1971. godine televizija Sarajevo otkupila je prvu sezonu slavnoga Cirkusa. Uspjeh je, Ðelinim riječima, bio kao i u Engleskoj – nikakav. Prva sezona bila je previše avangardna za televizijske gledatelje naučene na konvencionalni humor, no kako je vrijeme prolazilo tako su se i njihovi skečevi polako ugnijezdili u kolektivnu svijest naroda. Kako sedamdesetih godina nije bilo video rekordera, a reprize serija nisu išle svakih osam dana (kao danas), prvotne epizode živjele su samo u usmenoj predaji među stanovnicima ovih prostora. Na njima se izgradio kult, pa su i ljudi koji nikada nisu odgledali niti jednu epizodu serijala znali sve skečeve napamet. Dvadesetak godina poslije -1994., Hrvatska radio televizija otkupljuje cjelokupni serijal i prvi ga put prikazuje u tada zaraćenoj Hrvatskoj. Znakovito je napomenuti kako, unatoč golemoj popularnosti u svijetu, a i kod nas, prva dva filma nikada nisu bila prikazana u domaćoj distribuciji.

O ljudima koji su nanovo definirali britanski humor, poigravajući se kako sa infantilnim tako i sa intelektualnim humorom, o ljudima koji su indirektno odgovorni za Simpsone, South Park, sarajevske Nadrealiste, Trgovce Kevina Smitha i još koješta moglo bi se nadugo i naširoko govoriti danima te tako ispuniti mnoge debele knjižurine. Mi to nećemo činiti. Zato vas upućujemo među stranice gorespomenute knjige.

 

 

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu