Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Restrukturiranje od milijardu dolara

Large foster
Nedjelja
19.02.2012.

Slika: Norman Foster, London School of Economics Library

Upravni odbor The New York Public Library odlučio je vratiti se svome ambicioznom planu iz 2008. godine prema kojem bi trebalo doći do restrukturiranja ove institucije vrijednog milijardnu američkih dolara.

Naime, prije četiri godine je donesen plan o reorganizaciji poslovanja Njujorške javne knjižnice (NYPL) vrijedan milijardu dolara, a koji je trebao biti dovršen 2014. godine. Međutim čitav je proces veoma brzo stao zbog globalnog financijskog sloma što se dogodio na jesen te iste godine. No, prošle je srijede uprava ove institucije donijela odluku prema kojoj će biti prodane dvije najpoznatije podružnice NYPL-a ('Mid-Manhattan podružnica' kao i 'Science, Industry and Business Library'). Uz to uprava je dala dopuštenje jednom od vodećih svjetskih arhitekata, britanskom arhitektu Normanu Fosteru (koji u svom golemom CV-u ima i jednu od najvećih svjetskih knjižnica za humanističke znanosti, LSE u Londonu) , da nastavi sa sljedećom fazom dizajniranja nove knjižnice s knjigama za posudbu, što će se nalaziti unutar glavne gradske knjižnice, a koja će zamijeniti spomenutu 'Mid-Manhattan podružnicu'. Nova knjižnica, kako izvještava The New York Times, trebala bi se nalaziti ispod Rose Reading Room-a, s pogledom na Bryant Park, a trebala bi zamijeniti staru koja je jedna od njujorških znamenitosti, sagrađenu 1911. godine.

Uz te odluke, kao i niz drugih izuzetno skupih projekata, donesena je i odluka o napuštanju planova za gradnju dvije nove velike knjižnice, jedne koja je trebala biti sagrađena na Gornjem Manhattanu, kao i one na Staten Islandu.

Inače, prošloga je srpnja Knjižnica prodala lokaciju Donnel korporacijama 'Tribeca Associates' i 'Starwood Capital Grupi', koje će tamo sagraditi hotel te niz luksuznih stambenih prostora što bi trebali uključivati i knjižnicu, a arhitekt čega je Enrique Norten.

Ovaj je plan uznemirio njujorške bibliotekare koji strahuju za svoje poslove, ali i građane koji se služe uslugama javne knjižnice, a koji se boje da će zbog ovoga doći i do smanjenja broja dostupnih knjiga. No, uprava NYPL-a tvrdi kako će u novoj knjižnici u Brynt Parku i dalje biti dostupno milijun i pol naslova, dok će više od dva milijuna naslova koji nisu za posudbu biti premješteno u skladište u New Jersey, iz kojeg bi u roku od 24-sata po narudžbi korisnika mogli biti dopremljeni za kopiranje ili skeniranje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu