Srijeda
14.02.2007.

Projekt besmislene beskonačne interaktivne knjige

booksaA+ A-

Na internetskoj stranici "Napiši nešto", na adresi www.writesomething.net, Tamara Ražov i Anton Petrović, osnivači online muzeja odbačenih fotografija skarabej.com, pokrenuli su projekt pod nazivom "Projekt besmislene beskonačne interaktivne knjige". 

Kao što samo ime projekta kaže, radi se o beskonačnoj knjizi koju pišu svi i koja je pritom besmislena, utoliko što ne prati suvisao tijek radnje, što mijenja stilove, što je gdjekad nepismena, te što ne podliježe uredničkoj stezi. Dovoljno se ulogirati i pristup građi u nastajanju stoji vam na raspolaganju da s njim radite što vam je volja.

Ovakav koncept internetske stranice jedinstven je u svijetu, što uopće ne čudi. Autori ga opravdavaju željom da naprave najdužu internetsku stranicu, odnosno knjigu koju će potom objaviti i u tiskanom obliku. Projekt je osmišljen po uzoru na tehnike automatskog pisanja u kojima se proces pisanja odvija brzo, bez razmišljanja, tako da i sam pisac teksta nije uvijek svjestan što će biti napisano. Čemu to služi, teško je reći. U 18. stoljeću vjerovalo se da je automatsko pisanje sredstvo komunikacije s duhovima, psihoanalitičari su ga koristili u terapijske svrhe, a bilo je i predmetom različitih umjetničkih eksperimenata. Najveću je popularnost, međutim, imalo među pripadnicima umjetničke avangarde s početka dvadesetog stoljeća - sjetimo se Kazimira Maljeviča, Andrea Bretona i drugih.

Pa ako su mogli oni, što ne biste probali i vi. Ako baš nemate pametnijeg posla.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.