Utorak
30.10.2007.

Nova knjiga Nicka Hornbyja

booksaA+ A-

Šećući se jednog lijepog i sunčanog dana parkom, Hornby je ugledao jako mladi par kako gura dječja kolica. Kako je park pravo mjesto za razmišljanje, rečena situacija potaknula ga je da se zamisli o problemu trudnoće kod mladih. Tako nastade knjiga Slam.

Pisac poznatih 'knjiga za odrasle' – Duži put do dna, Hi-Fi, Sve zbog jednog dječaka odlučio se ovim romanom okušati u pripovijedanju za mlade. Knjiga izlazi pod etiketom 'Young adult' (izdavač je američki Penguin), a upravo zbog te etikete oko nje već postoje podijeljene kritike.

Dok neki Hornbyju zamjeraju preveliko patroniziranje, didaktičnost i neuvjerljivost glavnog lika, drugi mu knjigu uspoređuju sa kultnim djelom J. D. SallingeraLovac u žitu. Kritičari naglašavaju očevidnu promjenu Hornbyjevog stila, koja je posljedica promjene pozicije pripovjedača, no karakteristične Hornbyjeve crte, poput ljubavi prema pop-kulturi i glazbi, ostaju prisutne u većim količinama.

Tematika knjige naoko je jednostavna i donekle angažirana. Sam je šesnaestogodišnji dječak čija bivša djevojka ostaje trudna. Kako ovakve stvari imaju običaj promijeniti nečiji život iz temelja, tako se i Sam nalazi u nezavidnoj situaciji koju valja razriješiti. Nameću se brojna pitanja od kojih je u knjizi najzastupljenije pitanje pobačaja. Kako kaže Hornby, knjiga daje nadu svim roditeljima da će preživjeti tinejdžerske godine svojih kćeri: "Dovoljno je dočekati da navrše 35 i bit ćete ok."

Hornbyjeve knjige imale su dosta uspjeha kako na filmskom platnu tako i u hrvatskim prijevodima. Ostaje samo pitanje vremena, za sve vas koji ne čitate knjige na engleskom, kada će se i ova pojaviti u našim kinima, ili u domaćim knjižarama.

Do tad, pročitajte kratak razgovor s Hornbyjem objavljen povodom izlaska njegove nove knjige na stranicama The Seattle Timesa te kritiku knjige na stranicama Los Angeles Timesa.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.