Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nova knjiga Nicka Hornbyja

Large 453
Ponedjeljak
29.10.2007.

Šećući se jednog lijepog i sunčanog dana parkom, Hornby je ugledao jako mladi par kako gura dječja kolica. Kako je park pravo mjesto za razmišljanje, rečena situacija potaknula ga je da se zamisli o problemu trudnoće kod mladih. Tako nastade knjiga Slam.

Pisac poznatih 'knjiga za odrasle' – Duži put do dna, Hi-Fi, Sve zbog jednog dječaka odlučio se ovim romanom okušati u pripovijedanju za mlade. Knjiga izlazi pod etiketom 'Young adult' (izdavač je američki Penguin), a upravo zbog te etikete oko nje već postoje podijeljene kritike.

Dok neki Hornbyju zamjeraju preveliko patroniziranje, didaktičnost i neuvjerljivost glavnog lika, drugi mu knjigu uspoređuju sa kultnim djelom J. D. SallingeraLovac u žitu. Kritičari naglašavaju očevidnu promjenu Hornbyjevog stila, koja je posljedica promjene pozicije pripovjedača, no karakteristične Hornbyjeve crte, poput ljubavi prema pop-kulturi i glazbi, ostaju prisutne u većim količinama.

Tematika knjige naoko je jednostavna i donekle angažirana. Sam je šesnaestogodišnji dječak čija bivša djevojka ostaje trudna. Kako ovakve stvari imaju običaj promijeniti nečiji život iz temelja, tako se i Sam nalazi u nezavidnoj situaciji koju valja razriješiti. Nameću se brojna pitanja od kojih je u knjizi najzastupljenije pitanje pobačaja. Kako kaže Hornby, knjiga daje nadu svim roditeljima da će preživjeti tinejdžerske godine svojih kćeri: "Dovoljno je dočekati da navrše 35 i bit ćete ok."

Hornbyjeve knjige imale su dosta uspjeha kako na filmskom platnu tako i u hrvatskim prijevodima. Ostaje samo pitanje vremena, za sve vas koji ne čitate knjige na engleskom, kada će se i ova pojaviti u našim kinima, ili u domaćim knjižarama.

Do tad, pročitajte kratak razgovor s Hornbyjem objavljen povodom izlaska njegove nove knjige na stranicama The Seattle Timesa te kritiku knjige na stranicama Los Angeles Timesa.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu