Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najgori ovogodišnji seks

Large 514
Utorak
27.11.2007.

Pokojni Norman Mailer zacijelo se odnekud (odozgo/odozdo, tko to zna) grohotom smije. Brojni hvalospjevi koji su uslijedili nakon njegove smrti još uvijek pune novinske stupce, a legenda o Normanu Maileru od danas je bogatija za još jednu pikanteriju. Čovjek se još nije ni propisno ohladio, a već su mu prišili etiketu 'najgoreg opisa seksa u 2007.'. Rezultat je to 15. natječaja za nagradu Bad Sex in Fiction, koja je po prvi puta u povijesti dodijeljena posthumno.

Mailer ju je osvojio posebno neuštimanim opisom oralnog seksa u djelu The Castle in the Forest, romansiranoj priči o životu mlađahnog Adolfa Hitlera.

Da puno ne filozofiramo, pokušali smo vam prevesti sporni odjeljak u kojem glavnu ulogu igraju Adolfovi roditelji Klara i Alois:

"Popela se na njega. Nije znala hoće li ga to oživjeti ili dokrajčiti, ali osjećala je jednak prkos, oštar kao igla, kakav je osjećala nakon Fannine smrti. Fanni joj je jednom rekla što treba raditi. Klara se okrene glavom prema dolje i prisloni svoj nespominjani dio na njegov nos i usta te stavi njegovu staru bušilicu u svoja. Bio je mekan kao izmet. Usprkos tome, pušila mu ga je pohlepno kao samo Zlo… Zvijer se počela buditi. Ravno u njezinim ustima. To je iznenadi. Alois je bio tako mlitav. A sad je ponovno bio muškarčina! Usta mu se ispune njenom životnom snagom, okrene se i prigrli njezino lice strašću svojih usana i lica, spreman prodrijeti u nju svojom Zvijeri, izbušiti njenu pobožnost."

Grozno, zar ne? S tim se slaže i Philip Womack iz uredništva časopisa Literary Review koji dodjeljuje nagradu. Womack se ne može odlučiti je li izbor pao na Mailera zbog poredbe 'mekan kao izmet' ili zbog 'bušenja njene pobožnosti', sve mu je podjednako grozno, ali navodi da su izbori bili napeti do samog kraja.

Norman Mailer u mlađim danima

Osim Mailera, u užem izboru za nagradu našlo se još 7 finalista, no ubrzo se iskristaliziralo da u sam finiš ulazi troje autora: Mailer, Ali Smith i Christopher Rush.

Rush je u svom romanu Will o Shakespeareovom životu dobro priprijetio Maileru pretjerano nautičkim opisom snošaja između Anne Hathaway i neiskusnog mladog barda koji opisuje kako njezino tijelo "bijesni i tone u navirućoj pjeni" dok se on "kao pravi marinac penje na njezina talasasta bedra".

Smithova se u finalu našla s romanom Girl Meets Boy u kojem protagoniste svog čina uspoređuje sa zbunjujućim nizom neživih predmeta: "Bili smo oštrice, nož koji reže mitove, dva noža što ih baci mađioničar… bili smo riblji rep, mačji smrad, ptičji kljun, bili smo perce koje je svladalo gravitaciju."

Najveći ovogodišnji gubitnik je i opet Ian McEwan koji je dogurao samo do polufinala premda mu roman On Chesil Beach tematizira grozote lošeg seksa s posebnim osvrtom na preuranjenu ejakulaciju. McEwan, kojem je ove godine Booker skliznuo iz ruke da bi završio u krilu Dublinke Anne Enright, možda bi našao utjehu u ovoj smiješnoj nagradi jer ona, usprkos negativnom predznaku, kandidate bira tražeći 'nepotrebne pasuse u inače odličnim romanima'.

Iako organizatori iz očitih razloga pobjedniku nisu mogli uručiti nagradu (apstraktnu figuricu para u snošaju i bocu šampanjca), svijet okupljen na dodjeli u In & Out Clubu u Londonu nazdravio je u njegovo ime u uvjerenju da bi im se slavni, Pulitzerima ovjenčani novinar, pisac i veliki zavodnik Mailer pridružio kad bi samo mogao.

Kako na stranicama časopisa Literary Review još uvijek nema službenih rezultata, nagrađenu scenu seksa u originalu pročitajte na Guardianu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu