Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada Fric Darku Cvijetiću

Large fric
Četvrtak
30.01.2020.

Nagrada Fric za najbolju neprevedenu fikcijsku prozu premijerno objavljenu u Hrvatskoj 2019. godine pripala je Darku Cvijetiću za roman Schindlerov lift.

,,Sve je u tom nevelikom romanu, nevjerojatne razorne moći, rekao bi Danilo Kiš, veliko i sazdano na metaforama i pjesničkim slikama. Tridesetak poglavlja, od kojih je svako priča za sebe, gradi neku vrstu omnibusa u rasponu od onoga tko nije ispričao priču do onoga tko ju je ispričao uz dramski prolog koji nas odmah udara u pleksus i epilog koji taj mrak ne osvjetljuje. (...) Poetska komprimiranost autoru omogućuje da sav besmisao zbilje oko sebe sažme u izričaj koji što je ogoljeniji to snažnije pogađa čitalački empatijski logos'', istaknuo je žiri koji su činili Igor Vikić, Lana Barić, Hrvoje Klasić, Dubravko Lepušić, Jagna Pogačnik i Biljana Romić.

Uz Cvijetića, za Frica su se ove godine u finalu natjecali i Isijavanje Namika KabilaPoštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović, Skica u ledu Josipa Mlakića, Stranka Bojana Žižovića te Pacijent iz sobe 19 Zorana Žmirića.

Priopćenje žirija u cijelosti pročitajte na Facebook stranici Književne nagrade Fric


Izvor i foto: Facebook





Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu