Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 555
Četvrtak
13.12.2007.

U srijedu je u Europskom domu u Zagrebu javnosti i medijima predstavljen multimedijalni kulturni centar Ivanina kuća bajke koji će 2010. godine biti otvoren u gradu Ogulinu. Ivanina kuća bajke samo je dio većeg projekta Ogulin, zavičaj bajke kojim se pokušava revitalizirati kulturno-turistička ponuda grada Ogulina i odati dužna počast najpoznatijoj Ogulinki Ivani Brlić Mažuranić. Centar je zamišljen kao multimedijalni i interdisciplinarni muzej bajki I.B. Mažuranić, ali i drugih svjetskih pisaca bajki. Uz već uhodani Ogulinski festival bajke, ovaj će projekt, čiji je nositelj Turistička zajednica grada Ogulina, uvelike pridonijeti kulturnoj topografiji ogulinskog kraja, ali i Lijepe naše.

Na Besplatnim elektroničkim knjigama dva noviteta. U suradnji sa zagrebačkim DAF-om, unutar novoosnovane biblioteke ElektroDAF u kojoj će biti reizdani DAF-ovi klasici anarhističke misli, na d:p:k:m je objavljen klasik bečkog anarhiste Maxa Nettlaua Povijest anarhizma. Knjiga koja je prvi put objavljena 1935. pregled je razvoja anarhističke ideje od njezinih početaka pa sve do tridesetih godina dvadesetoga stoljeća. Besplatne elektroničke knjige donose njezinu probranu, skraćenu verziju.

Radijska voditeljica i novinarka Melita Pavlek (1970.) objavila je zbirku kolumni objavljivanih u Podravskom listu. U zbirci nazvanoj Špicom po špici Pavlek promišlja o ženama, muškarcima, prijateljstvu, ljubavi, seksu, braku i ostalim životnim stvarima. Iako se obraća prvenstveno ženama, iz njenih kolumni dosta toga mogu naučiti i muškarci. Prije svega o afinitetima, željama i potrebama modernih cura, koje poput mnogih žena kroz povijest uglavnom traže svog princa na bijelom konju, iako često misle da ni same ne znaju što zapravo žele od muškoga roda.
 
Britanska knjižnica pljunula je ogromne pare da bi otkupila arhiv poznatog britanskog pisca i dramatičara, nobelovca Harolda Pintera. Za više od 150 kutija njegovih tekstova, pisama, fotografija i e-mailova uprava je platila 1,1 milijun funti. Arhiv, čiji je najznačajniji dio Pinterova prepiska sa piscem Samuelom Beckettom, pjesnikom Philipom Larkinom i redateljem Josephom Loseyjem, javnosti će biti dostupan početkom 2009. do kad bi trebao biti katalogiziran. Malena privremena izložba pod nazivom 'His Own Domain: Harold Pinter, A Life in Theatre' na kojoj će se izložiti dio kupljenog blaga, bit će upriličena u Britanskoj knjižnici u Londonu od 11. siječnja do 13. travnja 2008. godine. Pa ako idete do Londona, što ne biste svratili do knjižnice...

A u susjednoj Sloveniji pisci potpisuju peticiju kojom traže izmjene zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima. Čak 37 pisaca predvođenih Ferijem Lainščekom i Josipom Ostijem usprotivilo se zakonu koji je tako rigorozan da se lule-rekviziti izbacuju i iz predstava. Kako se navodi u peticiji, zakon je "ugrozio pravo na slobodni izbor osoba koje puše, a pokazalo se da primjena zakona dovodi do 'apsurdnih situacija' i degradira društveni život". S obzirom na raniji neuspjeh slovenskih gostioničara koji su također protestirali protiv zakona, sumnjamo da će slovenski pisci uspjeti u svom naumu. Ne podržava ih ni politički aktivan član Društva slovenskih književnika, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, a medicinska struka ustraje na tome da pasivno udisanje duhanskog dima izaziva velike zdravstvene štete. Upali li im peticija, bit ćete obaviješteni.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu