Page arrow

Kamikaze i Meduze...

Large 442
Utorak
23.10.2007.

Danas, 24. listopada, Meduze će zaplutati velikim platnom ZFF-a. Priča se vrti oko tri žene u suvremenom Izraelu, a sve počinje kada jedna od njih pronađe u moru tajanstvenu djevojčicu. Film, koji je Keret režirao sa svojom suprugom Shirom Geffen, koja gostuje na ovogodišnjem ZFF-u, osvojio je svojom osebujnošću i vizualnim dosjetkama žiri u Cannesu i dobio nagradu za najbolji debitantski film.

Keretova glavna umjetnička preokupacija je suvremeni Izrael. Rođen 1967. u industrijskom Ramat Ganu, odrastajući s roditeljima koji su preživjeli holokaust, upoznao je sve kontradiktornosti svoje zemlje. Izrael je, kako kaže, zemlja kojom na Šabat ne prometuju autobusi, ali u isto vrijeme i zemlja koja na Eurosong šalje transvestita. Etgar Keret (na hebrejskom etgar znači izazov, a keret grad) svoj Izrael crta jezikom svakodnevice, iskreno i duhovito, uglavnom u pripovjetkama od par stranica. Jedna od tih pripovijetki, 'Siren', u kojoj iznosi paradokse suvremenog izraelskog društva, digla je na noge dio profesora i izraelsku ekstremnu desnicu kad je uvrštena u čitanke izraelskih srednjoškolaca.

I Keret je odslužio rigorozni izraelski vojni rok, a tamo je, odrađujući četrdesetosamsatne smjene za kompjutorom, radeći na akciji kodnog imena Quasimodo, počeo - pisati. Tako je nastala njegova prva priča 'Pipelines', o čovjeku koji radi u tvornici cijevi, nestane u jednoj velikoj cijevi i nađe se u raju - koji je zapravo utočište za sve one koji se ne uklapaju u društvo. Magična cijev za Kereta je, kako sam kaže, njegovo pisanje, jer pišući dolazi u doticaj sa samim sobom.

Snovito i stvarno uspješno je pomiješao i u zbirci priča Kneller's Happy Campers (1998.). Istoimena, najdulja priča iz zbirke, prati mladog samoubojicu koji traži ljubav u zagrobnom životu. Hrvatski redatelj Goran Dukić, autor sad već kultnog studentskog filma Mirta uči statistiku, napravio je od Keretove pripovjetke indie hit Wristcutters - A Love Story (Pizzeria Kamikaze), koji je prikazan i na Sundanceu.

   Wristcutters - a love story, teaser (r: Goran Dukić)

Pozornost je na sebe, u literarnom svijetu Keret najviše skrenuo zbirkom pripovijetki Missing Kissinger (1994.), a okušao se i kao scenarist stripova. Keret je u Izraelu kultna figura, često ga nazivaju i glasom mladog Izraela, što nije i nije tako loš ishod za nekoga tko je jedva ostao živ, rodivši se kao nedonošće, nakon samo šest mjeseci trudnoće.

Srđan Laterza

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Intervju
Homepage keret etgar bartek warzecha c polish modern art foundation 0 17.09.2020.

'Moja sigurnost da razumijem svijet sve je manja.'

Razgovarali smo s Etgarom Keretom, jednim od najvažnijih suvremenih izraelskih pisaca.

Piše: Matija Prica

Preporuke
Homepage 2374 28.06.2011.

Začitavanje: 'Iznenada netko pokuca'

Etgar Keret, pisac koji se najviše krade po izraelskim knjižnicama i najomiljenije je štivo zatvorenika, piše izvrsne gorko-slatke priče. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu