Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Izložba minijaturnih knjiga

Large 165
Nedjelja
20.05.2007.

U knjižnici Grolier kluba u New Yorku je ovih dana otvorena izložba pod nazivom 'Minijaturne knjige: 4.000 godina malenih bogatstava'. Riječ je o izložbi knjiga manjih od osamdeset milimetara. Raspon zastupljenih žanrova kreće se od Biblije do erotske literature, dok najstariji zapisi zastupljeni na izložbi potječu iz 2325. godine prije Krista. Riječ je o babilonskim natpisima na glini porijeklom iz drevne Mezopotamije.

Neka od najznačajnijih djela objedinjenih kolekcijom su molitvenik tragično pogubljene engleske kraljice, žene Henrika VIII, Anne Boleyn kojeg je uz sebe nosila na dan svog pogubljenja; dvije najmanje knjige na svijetu koje su toliko malene da je nemoguće procijeniti koja je manja; nekolicina knjiga što ih je Napoleon nosio sa sobom na svojim putovanjima te set od 40 knjigica sa sabranim Shakespearovim djelima.

Između ostalih izložene su i prva knjiga o kontracepciji koja je originalno objavljena u minijaturnom izdanju, a zaslužna je za pad nataliteta u Engleskoj u 19. stoljeću te jedina minijaturna knjiga koja je bila u svemiru.

Izložba će ostati otvorena do 28. srpnja 2007. pa ako vas zanima umjetnost slaganja i ukrašavanja minijaturnih knjiga i slučajno se zateknete u blizini, otiđite pogledati te čudne knjižice koje je nemoguće čitati bez kvalitetnog povećala.

Za ilustraciju pogledajte video na ovom linku.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu