Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Goncourt za 'Alabama song'

Large 469
Utorak
06.11.2007.

Nagrada Goncourt, najuglednija književna nagrada u Francuskoj, pripala je ove godine Gillesu Leroyju za roman koji u prvom licu priča o nesretnoj sudbini Zelde Fitzgerald. Hrvatski prijevod knjige izaći će u biblioteci 'Na tragu klasika' (Hrvatsko filološko društvo i Disput) početkom 2008. godine.
 

Knjiga, koju je objavila naklada Mercure de France, pobijedila je u 14. krugu glasovanja, dobivši četiri glasa ocjenjivačkog suda, dok su dva bila za roman Oliviera Adama A l'abri de rien (Ni od čega zaštićen).

Gilles Leroy autor je desetak romana i drugih književnih djela. Nakon novinarskih početaka, 1990-ih napušta Pariz i potpuno se posvećuje pisanju. Prvi roman Habibi objavio je 1987., nakon čega nastavlja objavljivati romane i novele.

Alabama Song jedno je od iznenađenja ove književne jeseni. Ovaj kratki roman objavljen je u rujnu, bez većeg zanimanja javnosti, a natjecao se za većinu velikih francuskih književnih nagrada, kao što su Goncourt, Renaudot i Medicis.

Kao i svake godine, nagrada Renaudot dodjeljuje se u isto vrijeme kad i Goncourt. Ove godine dobio ju je Daniel Pennac za Chagrin d'ecole'n (Školski jadi) u nakladi Gallimard, autobiografsku knjigu u kojoj priča o svojim bolnim iskustvima iz magareće klupe.

(Hina)

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu