Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Edo Budiša odlazi u Kikindu

Large stray dogs crosswalk Foto: Wikipedia
Ponedjeljak
11.06.2018.
Gradska knjižnica Pazin, pri kojoj djeluje rezidencija Kuća za pisce -  Hiža od besid, dodjeljuje nagradu za zbirku kratkih priča autora do 35 godina starosti. Nagrada nosi ime po Edi Budiši, jednom od najistaknutijih pripovjedača kvorumaškog kruga, a ove je godine nagradu dobio Miloš K. Ilić za zbirku priča Umorni kao psi (Partizanska knjiga, Kikinda, 2017.) 
Prema obrazloženju žirija (Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić, Neven Ušumović), radi se o "izvanredno dramatiziranim pričama s bravuroznim osjećajem za suspens. Zbirku konceptualno objedinjuje mjesto zbivanja – Nedođin s okolicom (prepoznajemo motive srpske ravničarske provincije) – pa čitatelj stječe dojam da se neprestano nalazi u istom svijetu. To je svijet neispunjenih ljubavi, neiskazane bliskosti, surove tjelesnosti i velikih socijalnih razlika. Pripovijedanje odlikuju originalni detalji, fluidna sintaksa, kao i uvjerljivi dijalozi. Postupnom gradacijom fantastike, opscenosti i nasilja u zbirci, Milošu K. Iliću uspjelo je napisati knjigu izuzetne imaginacije i provokativnosti."
U konkurenciji za nagradu ove se godine našlo pet knjiga. Inače, nagrada Edo Budiša se dodjeljuje od 2012. godine, a neki od dosadašnjih dobitnika su Marko Pogačar, Srđan Srdić i Ivana Bodrožić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu