Utorak
14.01.2020.

Dobre vijesti iz BEK-a
Extra_large_bek_u_2019
A+ A-

Do početka 2020. godine projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) prikupio je višemilijunsko čitateljstvo. 

Mrežne stranice projekta tijekom 2019. godine zabilježile su rekordnih 583.180 korisnika koji su online čitali 132.606 e-knjiga te na
svoje uređaje preuzeli još njih 78.212. To znači da su korisnici tijekom 2019. godine ukupno čitali 210.818 e-knjiga. U odnosu na 2018. godinu, to predstavlja porast broja korisnika od 30 posto, porast broja online čitanja od 16 posto te porast broja preuzetih e-knjiga od 2 posto.

S 23 novoobjavljena naslova, broj dostupnih knjiga koje objavljuje Društvo za promicanje književnosti na novim medijima popeo se na 242, a s prošlogodišnjih 583.180 novih korisnika premašena je brojka od ukupno tri milijuna korisnika. Čak 52 naslova zabilježila su više od tisuću čitatelja tijekom 2019. godine. S novoobjavljenim naslovima čitateljima je sada dostupno više od stotinu probranih pjesničkih naslova suvremene hrvatske književne produkcije.

Najčitaniji je prozni naslov u 2019. roman Sloboština Barbie Maše Kolanović, a iza njega slijede roman Ljubav je sve Krešimira Pintarića te prozni zapisi Henryja Davida Thoreaua Walden. Najčitaniji pjesnički naslov je Tri jeseni Ane Ahmatove, a iza njega slijede Tour de force Krešimira Pintarića i Gledaj me u oči Marija Brkljačića.

Najčitaniji publicistički naslov je Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! Dražena Šimleše, a iza njega slijede Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog i Zapisi iz treće kulture Darka Polšeka. Najčitaniji esejistički naslovi su Razumijevanje filma Hrvoja Turkovića, Hodanje Henryja Davida Thoreaua i Barikade Borisa Budena, dok su najčitaniji teorijski naslovi Filmske vrste i rodovi Nikice Gilića, Strukturalizam, semiotika, metafilmologija i Filmska opredjeljenja Hrvoja Turkovića

Izvor i foto: BEK

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.