Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Daši Drndić 'Fran Galović'

Large 437
Nedjelja
21.10.2007.

A na toj je Jeseni u dvorani koprivničkog kluba Koogla žiri u sastavu Božica Jelušić (predsjednica žirija), Andrea Zlatar i Astrid Pavlović dodijelio nagradu Fran Galović Daši Drndić za roman Sonnenschein (Fraktura). Eto, još jedna potvrda kvalitete romana o kojem se u zadnje vrijeme dosta pisalo. Svoju jednoglasnu odluku o pobjednici žiri je opravdao sljedećim riječima: „Roman Sonnenschein svojom se temom, obradom teme, stilskim sredstvima i svim drugim romanesknim elementima izdvojio iz ovogodišnje i ne samo ovogodišnje produkcije“.

A teme o kojima je riječ uključuju Lebensborn-djecu, deportaciju Židova, logore smrti, pitanje neutralnosti Švicarske u Drugome svjetskome ratu, SS komando-odrede i povijest Gorizije. Čini se da smo i ovdje na skliskom jesenskom terenu. "Kroz povijest jedne židovske obitelji iz Gorice i sudbinu mlade žene Haye Tedeschi Drndić razotkriva zablude, osobne promašaje i tragedije u kojima se zrcale najcrnje nemani čovjekova bića koje su više no ikada isplivale upravo u dvadesetom stoljeću."

Osim kritici knjiga se svidjela i svekolikom čitateljstvu pa tako iz Frakture najavljuju skorašnje drugo izdanje knjige. Ugrabite svoj primjerak, zavucite se u svoje naslonjače i uz zvuk kišnih kapi čitajte o duboko skrivenoj osobnoj i nacionalnoj povijesti o kojoj tako lijepo pripovjeda Daša.

Prije toga pročitajte razgovor s Dašom Drndić vođen u Booksi povodom objavljivanja upravo ove nagrađene knjige.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu