Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čitajte na netu

Large 862
Ponedjeljak
05.05.2008.

Prepiska između 'deklariranog srbofoba' Josipa Pavičića i 'Jugoslavena s Bačvica' Viktora Ivančića nastavila se u razigranom tonu. Da vas podsjetimo, Pavičić u nedavnom posjetu Georga W. Busha Hrvatskoj vidi konačan razlaz s Jugoslavijom, što je popratio slikovitim tekstom Baj, baj Jugoslavijo, na koji mu je odgovorio Feralov urednik Ivančić, upozorivši na neke druge nes(p)retne bivše i buduće političke saveze. Rasprava oko toga tko bazdi na Jugoslaviju, a tko na Hrvatsku nastavila se Pavičićevim tekstom i očekivanim Ivančićevim odgovorom na stranicama Ferala.


Nikako nemojte propustiti ni intervju s jezikoslovkom Nives Opačić, koja još jednom skreće pažnju na uobičajene greškice koje nam se podvlače pod materinji jezik te opisuje stanje u kojem nam se našao standard. "Recimo, nedavno se u jednim novinama pojavio podlistak u kojem jedna gospođa piše nekakav uvodnik i zove se 'life coach'. Svi se pitaju što to znači – ljudi to ne razumiju. To je vjerojatno i inače nešto neopisivo – neki savjetnik za život. To su i inače neke neuhvatljive i fluidne stvari, za koje, valjda, nemamo riječ." Hej! 


Glavni urednik u izdavačkoj kući Profil Drago Glamuzina u intervjuu koji je dao novinarki Jutarnjeg lista Andriani Piteši govori o svom romanu prvijencu Tri koji tematizira ljubavni trokut i sve grozote koje dolaze u paketu s tom konstrukcijom, ali se osvrće i na trenutno stanje u izdavaštvu. "Od državnih potpora ne može se živjeti, a konkurencija na tržištu je žestoka. Da ne bi zakasnili, urednici često uzimaju knjige koje još nisu ni napisane - biraju ih prema nekim očekivanjima, sugestijama agenata i sl. A onda je lako loše izabrati. U Profilu nastojimo držati balans između komercijalnih naslova i kvalitetne literature, bez prvih ne možemo preživjeti, a bez drugih ne želimo raditi ovaj posao."


Iako je kod nas relativno nepoznat, pisac Georgi Gospodinov trenutno je najistaknutiji bugarski književnik mlađe generacije. U podužem intervjuu koji je s njim vodila Tatjana Gromača, Gospodinov govori o svom životu nakon velikog uspjeha njegov prvog i jedinog romana Prirodni roman. "U početku se čini da nas naše knjige oslobađaju, no poslije ispadne da smo njihovi zarobljenici. Liše nas određene slobode, uključujući i pravo na lijenost i greške. A ja inzistiram da to pravo zadržim."

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu