Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Bosna - the best of 2007.

Large 546
Utorak
11.12.2007.

I u Bosni se, baš kao i u Hrvatskoj, bliži kraj godine pa je Udruženje izdavača i knjižara BiH rezimiralo proteklu 2007. godinu dodijelivši nagrade najzaslužnijim autorima i izdavačima. Prenosimo vam što je interesantno isplivalo iz ovogodišnje bosanske produkcije da budete u toku zateknete li se u Bosni ili u Booksi (u kojoj ima bosanskih izdanja).

Oslobođenje javlja da je žiri u sastavu prof. dr. Hanifa Kapidžić-Osmanagić, prof. dr. Marina Katnić-Bakaršić, književnik Stevan Tontić, knjižar i izdavač Dragan Marković i grafički dizajner Bojan Hadžihalilović imao težak zadatak da između 80 kandidiranih izdanja izabere najbolje.

Najboljim izdavačkim projektom na području lijepe književnosti proglašena je ove godine pokrenuta izdavačka kuća Dobra knjiga za izbor romana autora Dževada Karahasana Istočni diwan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina te Noćno vijeće.

Istu je nagradu na području historiografije dobio Institut za istoriju za knjigu Sarajevo - biografija grada autora Roberta J. Donia. Nagradu za najboljeg autora u 2007. godini ravnopravno su podijelili Esad Duraković za knjigu Orijentologija - Univerzum sakralnoga teksta (Tugra) te fra Petar Anđelović za knjigu Fratar i njegova Bosna (Rabic).

Specijalna nagrada žirija Udruženja izdavača i knjižara BiH pripala je časopisu Novi izraz, (za broj 35-36). Najboljim prevoditeljima u ovoj godini ravnopravno su proglašeni Josip Osti za prijevod antologije slovenske poezije druge polovice 20. stoljeća U jantaru vremena (Tugra) te Davor Beganović za prijevod knjige Metamorfoza činjenica i tajno znanje - o ludama, mostovima i drugim fenomenima autorice Renate Lachmann u izdanju Naklade Zoro.

Laskavu titulu najboljeg urednika 2007. godine ponio je Šimo Ešić zbog značajnog broja vrijednih knjiga u izdanju Bosanske riječi iz Tuzle. Nagrada za grafički dizajn pripala je Sanji Rašček za ilustraciju knjige Ježeva kućica u izdanju Zadužbine Petar Kočić (Banja Luka - Beograd) i Bosanske riječi iz Tuzle.

Dobitnicima su nagrade uručili dogradonačelnik Sarajeva Predrag Mitrović, predsjednica Komisije akademkinja Hanifa Kapidžić Osmanagić te predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić.

Budućnost Sarajeva što se knjiga tiče mogla bi biti svijetla (zanemarimo li sve ostale probleme). Naime, gradonačelnica Semiha Borovac, čiji ured je pokrovitelj nagrada UIK-a BiH, ranije ove godine podržala je dva bitna projekta - kandidiranje Sarajeva za glavni grad knjige 2010. godine i kandidiranja Sarajeva za kongres izdavača svijeta 2012. godine.

Još jedna dobra vijest iz BiH kaže da je na inicijativu Srebrena Dizdara, dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike ponovo pokrenut rad Sarajevskog akademskog lingvističkog kruga (SALK) čiji je početak rada obilježen održavanjem dvodnevnog okruglog stola naslovljenog 'Putevima bosanskog jezika'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu