Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
14.04.2022. u 18:00 @ Booksa

Vizualni salon #1: Marija Ančić

Large marija ancic rad 01
Petak
08.04.2022.

Vizualni salon najnoviji je Booksin program čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, dizajner i pisac, likovni kritičar i novinar, te voditelj programa Galerije Atelijera Žitnjak. U sklopu Vizualnog salona Krištofić će ugošćivati sudionike/ice scene suvremenih likovnih umjetnosti, s naglaskom na pojedine umjetnike/ice i umjetničke grupe čiji individualni i kolektivni vizualni rad sadrži izraženu narativnu dimenziju; dakle, gošće i gosti Vizualnog salona bit će likovni autori/ce koji, u najširem smislu riječi, pripovijedaju slikama.

Prva na redu je Marija Ančić, izvanredno maštovita umjetnica mlađe generacije koja se izražava pokretnim i nepokretnim crtežom (analognim i digitalnim), videom i fotografijom, tekstilom i primijenjenom grafikom... Marija dio inspiracije crpi iz imaginarija i ikonografije heavy i black metal supkulture, koju, međutim, filtrira kroz izvorno osobne, fino ugođene poetske membrane, stvarajući pomaknuto bajkoviti i tamno fantastični autorski likovni svijet, gdje je, nameće se pomisao, svaki crtež i svaki gif zasebna, posebna kratka priča. Marija nas je odavno osvojila gifovima koje redovito objavljuje na svojim Tumblr i Instagram profilima (@maremonstrum), a otkad smo zamijetili da ustraje u građenju sve izdašnijih i sve kompleksnijih slikovnih cjelina ― da kratke priče, možda, postupno postaju romani ― morali smo je zamoliti da o svemu tome čujemo (i vidimo) iz prve ruke.

O daljnjim planovima i konceptu Vizualnog salona Bojan Krištofić kaže: "Najraznovrsniji vizualni mediji su tijekom povijesti najrazličitijim kulturama i društvenim grupama služili za razmjenu i utvrđivanje i najsloženijih koncepata i ideja, bitnih kako za njihovo zajedničko povezivanje i ispreplitanje, tako i za samoostvarenje individua koje su ih činile i koje ih i danas čine. Značaj elektroničkih, pa i analognih, statičnih i pokretnih slika u suvremeno doba samo sve više raste, stoga smatramo zanimljivim i uzbudljivim zajedničko upuštanje u njihovo raznoliko iščitavanje te odgonetavanje čak i najdubljih značenja, do kojih treba dobrano 'dumati' onkraj svjetla ekrana i korica knjiga kakve obožavamo iskapati u antikvarijatima i na buvljacima. Gdje su granice, da ne velimo okviri slike? Je li ih danas uopće moguće pronaći i doseći? Je li u vrijeme post-interneta i post-istine baš sve jedan beksrajni hipertekst u jednom beskonačnom oblaku, ili su 'elementarne čestice' narativne umjetnosti poput riječi i rečenica, slika i slijedova, sposobne zadržati samostalni integritet? Jesmo li mi sami sve to skupa uopće sposobni prepoznavati? Na takva pitanja i druga koja će nam neprekidno padati na pamet ćemo odgovore tražiti skupa s umjetnicama i umjetnicima, neumornim proizvođačima slika u materijalnim i virtualnim svjetovima oko nas."

Vidimo se!

Marija Ančić rođena je 1982. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu 2005., te na Kiparskom odsjeku 2010. Izlagala je na više festivala, skupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Torinu, Beogradu, Mariboru, itd. Bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar 2016. i White Aphroid Award 2018. Članica je HULU Split, HDLU Zagreb i HZSU. Živi i radi u Zagrebu. Provjerite Marijin blog, Instagram i Tumblr

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Vizualni salon

Vizualni salon je Booksin program čiji je voditelj Bojan Dmitrović Krištofić, dizajner i pisac, kritičar i novinar, povremeni kustos i član uredništva Vide, audiovizualnog kanala SNV-a. Gosti Vizualnog salona su sudionici/e scene suvremenih vizualnih umjetnosti, s naglaskom na pojedine autore/ice i autorske grupe čiji individualni i kolektivni vizualni rad sadrži izraženu narativnu dimenziju; dakle, gošće i gosti Vizualnog salona su likovni autori/ce koji, u širem smislu riječi, pripovijedaju slikama.
Gdje su granice, da ne kažemo okviri slike? Je li ih danas uopće moguće pronaći i doseći? Je li u vrijeme post-interneta i post-istine baš sve jedan beksrajni hipertekst u jednom beskonačnom oblaku, ili su „elementarne čestice“ pripovijedanja poput riječi i rečenica, slika i sljedova, sposobne zadržati samostalni integritet? Jesmo li mi sami sve to skupa uopće sposobni prepoznavati? Na takva pitanja i druga koja će nam neprekidno padati na pamet, tražit ćemo odgovore skupa s umjetnicima/ama, neumornim proizvođačima slika u materijalnim i virtualnim svjetovima oko nas.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu